Gemeente Emmen kiest VCS voor cameratoezicht

Samenwerking VCS Observation en gemeente Emmen

Carel ten Horn van VCS (links op de foto) en Karel Niewold van Gemeente Emmen (rechts) na het tekenen van de overeenkomst.

Na een openbare aanbesteding heeft de gemeente Emmen het cameratoezicht toevertrouwd aan VCS Observation. Dit betekent dat VCS de komende jaren de camera’s en bijbehorende systemen beheert, waar nodig vervangt én moderniseert. Hierbij gaat het om zowel de vaste toezichtcamera’s in de uitgaans- en stationsgebieden en in de gemeentelijke parkeervoorzieningen als om flexibel in te zetten tijdelijke camera’s. Op vrijdag 26 mei werd de overeenkomst getekend.

“We zijn ontzettend blij dat we de camerasystemen in Emmen onder onze hoede krijgen”, zegt Carel ten Horn, Director Marketing & Sales van VCS. “Als Waalwijks bedrijf bieden wij landelijk service op locatie, 24 uur per dag, 7 dagen per week”, vult hij aan. “Ons automatische monitoringsysteem in het Network Operations Center controleert de camera’s elke seconde op een perfecte werking en verschillende collega’s wonen en werken in de noordelijke regio. Indien nodig zijn zij in no-time op locatie. Mede hierdoor hebben we recent de gemeente Groningen in onze klantenkring verwelkomd en nu ook de gemeente Emmen. Dit bevestigt dat we in staat zijn om op steeds meer plekken topservice te leveren die bijdraagt aan de leefbaarheid en veiligheid in de publieke ruimte.”

Videocontentanalyse

Het komende jaar gaat VCS volop in Emmen aan de slag met de modernisering van het cameranetwerk. Ten Horn: “Slimme camera’s kunnen steeds meer, zoals anoniem mensen tellen en automatisch ongeregeldheden herkennen. Van deze mogelijkheden van videocontentanalyse wil de gemeente meer profiteren. Dit was ook één van de selectiecriteria in de aanbesteding. Samen met onze partners Axis, Bosch en Genetec willen we hier voor de gemeente Emmen het maximale uithalen. Axis en Bosch leveren camera’s van excellente kwaliteit, met dag en nacht haarscherp beeld en grote kijkhoeken. Terwijl we als Elite-partner van Genetec beschikken over state-of-the art videomanagementsoftware, die het werk in de meldkamer en voor de uitvoerende diensten vergemakkelijkt en verbetert.”

We willen hier voor de gemeente Emmen het maximale uithalen

Duurzaamheid

Naast vernieuwende mogelijkheden vormde duurzaamheid ook een speerpunt van de aanbesteding voor camerabewaking. Want de gemeente Emmen wil het gebruik van fossiele brandstoffen zoveel mogelijk terugdringen en verantwoord omgaan met grondstoffen en elektriciteit. “Daarmee zitten wij op één lijn”, zegt Ten Horn. “Al meer dan 75% van ons wagenpark is op dit moment elektrisch en in 2025 rijden we volledig op stroom, óók onze werkbussen. En door de werking van camerasystemen op afstand te monitoren, besparen we veel kilometers. We herkennen automatisch een minderere performance van een camera of systeemcomponent en lossen dit in 95 procent van de gevallen direct op vanuit Waalwijk. En anders komen onze lokale service engineers uit de noordelijke regio in actie. Verder hebben we een strikt milieubeleid, dat onderdeel is van ons ISO 9001:2015-certificaat. Zo is duurzaamheid geen belofte, maar een concreet en controleerbaar onderdeel van onze bedrijfsvoering.”

Enquire here