Gemeentewet 151c voor cameratoezicht

Hoe past u Gemeentewet 151c toe in uw gemeente?

Uw gemeente wil de publieke ruimte veiliger, schoner en leefbaarder maken. Wellicht is er overlast op specifieke plekken en wordt de inzet van (flexibel) cameratoezicht overwogen. Vraagt u zich af: hoe passen we Gemeentewet 151c toe?
VCS realiseert voor Nederlandse gemeenten CameraToezicht in de publieke ruimte. Wij kennen het wettelijk kader en de aandachtsgebieden, we weten welke afwegingen er spelen.
Vraag het whitepaper aan
Laat uw camera’s hacken

VCS kent de praktische toepasbaarheid van de wet

Een zorgvuldige aanpak bij het handhaven van de openbare orde is altijd belangrijk, dit is nog sterker het geval als u camera’s gaat plaatsen om toezicht te houden op locaties in de publieke ruimte.
Cameratoezicht in de publieke ruimte moet voldoen aan artikel 151c van de Gemeentewet. Gemeentewet 151c is niet omvangrijk. Toch blijkt het toepassen ervan in veel gevallen in de praktijk complex.
VCS Observation weet wat er mogelijk is en waarmee u rekening moet houden. Ontdek de eyeopeners in ons whitepaper.

Een korte geschiedenis

In 2005 is artikel 151c toegevoegd aan de Gemeentewet. Bij inzet van cameratoezicht, maakt u afwegingen over o.a. de (privacy)maatregelen en de praktische toepasbaarheid van de wet.
Het wetsartikel is aangepast in 2016, om flexibel cameratoezicht mogelijk te maken. Bijvoorbeeld in uitgaanscentra en OV-locaties bij overlast of onveilige situaties. Of voor kortdurend cameratoezicht.
VCS Observation: partner voor veiligheid
In de jaren ‘90 was VCS de eerste aanbieder van professionele camerabewaking. Sindsdien heeft ons bedrijf zich ontwikkeld als partner voor veiligheid in het publieke en private domein.

Waardevolle tips van onze experts

Vraag het whitepaper aan
Onze adviseurs dragen graag bij aan optimale veiligheid in uw gemeente. Met een schat aan ervaring realiseren we een passende inrichting van het cameratoezicht en/of de meldkamer. Dit is altijd maatwerk: de beste oplossing is afhankelijk van vele factoren.
De inzet van cameratoezicht door uw gemeente moet voldoen aan artikel 151c van de Gemeentewet. Dit kan vragen oproepen. VCS denkt met u mee over de toepasbaarheid van de wet. Wij maken uw cameratoezicht compliant en bieden u inzichten.
Meer weten?
Wilt u ontdekken wat er mogelijk is en wat VCS voor u kan betekenen? Vraag kosteloos het whitepaper over Gemeentewet 151c aan. Of neem direct contact met ons op.

Privacyproof

Gemeentewet 151c stelt eisen aan cameratoezicht. Hoe gaat u om met o.a. bewaartermijnen, kenbaarheid en privacyrechten? In ons whitepaper ontdekt u de toepasbaarheid van het wetsartikel.
In de praktijk: kenbaar maken
In overleg maakt VCS uw CameraToezicht nog beter kenbaar.  Bijvoorbeeld met reflecterende bestikkering voor uw camera’s.
In de praktijk: mobiel CameraToezicht
Met mobiel CameraToezicht plaatst VCS een tijdelijke camera met mobiele internetverbinding. Volledig privacyproof. Een ideale oplossing voor bijvoorbeeld evenementen.
Meldkamer cameratoezicht

Praktische toepasbaarheid

Waar mag u camera’s plaatsen, hoe slaat u de beelden juist en veilig op en welke innovaties kunnen uw gemeente helpen om het cameratoezicht efficiënter in te richten? VCS gaat graag met u om tafel en adviseert u wat er mogelijk is.
In de praktijk: observatiedashboard
VCS richt voor gemeenten een meldkamer in waar camerastromen binnenkomen in één overzichtelijk observatiedashboard.
In de praktijk: beveiliging
VCS kent de standaarden en hulpmiddelen qua cybersecurity. Wij denken mee over een waterdicht systeem voor beveiliging.

Organisatorisch

Soms is nog onduidelijk onder welke wet de camerabeelden vallen en wie de verwerkingsverantwoordelijke is. Maar dit heeft concrete implicaties voor het uitkijken en opvolgen van de beelden. In ons whitepaper ontdekt u de implicaties van Gemeentewet 151c.
In de praktijk: CoppWeb
In uw meldkamer registreren observanten incidenten. CoppWeb van VCS analyseert de data en wijst risicogebieden aan.
In de praktijk: politietoegang
VCS richt cameratoezichtsystemen in voor gemeenten, waarbij ook de politie direct toegang krijgt tot (sommige) camerastromen.
privacy-proof camera-inzet tegen afvaldump

Technologische ontwikkelingen

Moderne camera’s kunnen veel méér dan beeld genereren. VCS staat voor compliant én privacyproof toepassen van geavanceerde technologie, zoals bewegingssensors en geluidsanalyse. Zodat uw gemeente het cameratoezicht effectiever en efficiënter maakt.
In de praktijk: innovaties
In samenwerking met gemeenten heeft VCS verschillende innovatieve producten ontwikkeld en deze succesvol geïmplementeerd.
In de praktijk: ContainerWatch
VCS ontwikkelde o.a. ContainerWatch, een oplossing die vuilnis naast containers herkent met videocontentanalyse.

Duurzaam (samen) werken

Duurzaamheid is voor ons een integraal deel van onze strategie. We werken aan circulariteit, verminderen onze CO2-uitstoot en ons energieverbruik. Wij brengen duurzaamheid en social responsibility onder de aandacht van collega’s, leveranciers en klanten.
Ons wagenpark is bijna geheel elektrisch. Zelfs de werkbussen. Hierdoor rijden onze medewerkers emissieloos. Onze monteurs rijden in een Volkswagen ID. Buzz Cargo. Ze zijn werkzaam door het hele land.
Social responsibility
VCS zet zich in voor duurzaamheid met elektrisch wagenpark
Pand VCS

Neem direct contact op

Bent u benieuwd wat VCS kan betekenen voor uw organisatie? Neem contact op via e-mail of bel 0416 54 10 10.

Vraag een presentatie aan

Vraag kosteloos een presentatie aan voor uw organisatie. Deze duurt ongeveer een uur en is volledig vrijblijvend. Neem contact op met VCS via e-mail of telefoonnummer 0416 54 10 10.