Wat zijn slimme camera’s?

Slimme camera's
Op steeds meer plekken in de publieke ruimte hangen camera’s. Ze kunnen ook steeds meer. Slimme camera’s bieden verregaande analyseopties. Met externe applicaties zijn de mogelijkheden om informatie uit camerabeelden te halen vrijwel ongelimiteerd. Dan praten we over VCA, videocontentanalyse.

Moderne camera’s kunnen véél meer dan alleen beeld genereren. Door ze tegelijk in te zetten als sensor, creëren ze enorme hoeveelheden data. Ze kunnen bijvoorbeeld tellen hoeveel mensen er op straat zijn, wat de looprichting is en welke typen voertuigen er passeren. Ook bewegingspatronen zijn te herkennen.

‘VCA analyseert de camera-data

Met geavanceerde VCA-software breid je de mogelijkheden verder uit. Bovenop de ingebouwde camera-intelligentie analyseert VCA de camera-data en kan hierin razendsnel zaken herkennen. Denk aan camerasystemen die met een algoritme geweld en geluid zoals brekend glas herkennen. Zo biedt de software meer kans op de-escalatie van incidenten en het op heterdaad betrappen van een verdachte.

Alleen voor de grote stad?

Vaak wordt gedacht dat deze oplossingen alleen beschikbaar zijn voor (grote) steden. Dat klopt niet. We zien steeds meer tijdelijke sensoren en mobiel cameratoezicht. Je hoeft niet alles vast te bekabelen. Daarnaast biedt de data uit slimme camera’s tal van kansen voor bedrijven en organisaties, op het gebied van veiligheid, uitstraling, efficiency, procesoptimalisatie en kostenbeheer.

‘Elke gemeente of organisatie kan profiteren’

Een voorbeeld is toegangscontrole via gezichtsherkenning. Dit vergroot de betrouwbaarheid, vereenvoudigt het facilitair proces, leidt tot lagere kosten én geeft de organisatie meer uitstraling. En in sommige steden word je als automobilist naar een beschikbare parkeerplaats geleid. Want een slimme camera ziet dat deze vrij is. Waarom gebeurt dat (nog) niet in de parkeergarage van bedrijven?

Kom in contact

Met slimme camera’s plus software kan elke gemeente of organisatie profiteren. Daarom daagt VCS u uit: hebt u een idee voor uw organisatie, wilt u de kansen verkennen? Neem contact met ons op voor een kosteloos eerste advies.

 

Enquire here