ANPR (kentekenherkenning)

Van trajectcontrole tot creatieve commerciële oplossing

ANPR ofwel kentekenherkenning stelt politie en overheden in staat om verkeersactiviteit en -overtredingen te meten, trajectcontroles uit te voeren en milieuzones te handhaven. VCS is gespecialiseerd in dit soort oplossingen voor een veilige en leefbare openbare ruimte.
Daarnaast bedenken we creatieve (commerciële) oplossingen met ANPR, bijvoorbeeld voor de zorg en automotive-sector.
Kom in contact
Laat uw camera’s hacken

Hoe werkt ANPR?

ANPR staat voor ‘automatic number plate recognition’. Een camera scant automatisch kentekens van voertuigen. Hiervoor wordt gebruikmaakt van optische tekenherkenning.
ANPR werkt in twee stappen:
  • Optische leesapparatuur (optical character recognition of OCR) in de ANPR-camera leest het kenteken.
  • Die informatie wordt gekoppeld aan een of meer datasets met kentekens.
Ons systeem voor kentekenherkenning kan zeer veel variatie verwerken, bijvoorbeeld in lettertype en positie. Het leest ook buitenlandse kentekens.

Techniek biedt volop kansen

Kentekens die met ANPR zijn gelezen, kunt u vergelijken met ‘referentiebestanden’. In deze databases staan kentekens waarmee iets aan de hand is, zoals openstaande boetes of belastingschulden. Maar het kan ook gaan om een bestand van voertuigen die zich op dat moment in een parkeergarage bevinden.
Deze techniek biedt volop mogelijkheden. Voorbeelden van toepassingen van kentekenherkenning zijn:
  • verkeersactiviteit en -overtredingen meten
  • trajectcontroles en rekeningrijden
  • stedelijke milieuzones handhaven
  • taxidetectie bij zorginstellingen

Breed scala aan toepassingen

Er zijn volop creatieve toepassingen mogelijk met ANPR, ook voor de automotive-sector:
  • Denk aan parkeergarages, waar de betaling gebeurt op basis van het kenteken (en niet met losse tickets).
  • Of aan een app die snel een indicatie geeft van de waarde van een (langsrijdende) auto. Dit kan een prikkel zijn voor de autobezitter om zijn voertuig te koop aan te bieden of in te ruilen.
Onze camera’s kunnen specifiek voor kentekenherkenning worden geplaatst, maar we kunnen de software ook toevoegen aan bestaande camera’s. We ontwikkelen ook mobiele ANPR-camera’s (bijvoorbeeld voor op voertuigen voor parkeercontroles) en zelfs infrarood-cameratechniek voor kentekenherkenning.

Duurzaam (samen) werken

Duurzaamheid is voor ons een integraal deel van onze strategie. We werken aan circulariteit, verminderen onze CO2-uitstoot en ons energieverbruik. Wij brengen duurzaamheid en social responsibility onder de aandacht van collega’s, leveranciers en klanten.
Ons wagenpark is bijna geheel elektrisch. Zelfs de werkbussen. Hierdoor rijden onze medewerkers emissieloos. Onze monteurs rijden in een Volkswagen ID. Buzz Cargo. Ze zijn werkzaam door het hele land.
Social responsibility
VCS zet zich in voor duurzaamheid met elektrisch wagenpark

Neem direct contact op

Bent u benieuwd wat VCS kan betekenen voor uw organisatie? Neem contact op met Carel ten Horn via e-mail of bel 0416 54 10 10.

Vraag een presentatie aan

Vraag kosteloos een presentatie aan voor uw organisatie. Deze duurt ongeveer een uur en is volledig vrijblijvend. Neem contact op met VCS via e-mail of telefoonnummer 0416 54 10 10.