Wisselwerking tussen techniek en communicatie
Werken met techniek en geavanceerde technologie, veel vrijheid, afwisselend werk en een fijne werksfeer waarin echt iets wordt gedaan met jouw input. Dat is werken als Field Service Engineer bij VCS.
Onze collega’s gaan er iedere dag op uit om camerasystemen en -netwerken te installeren en configureren. Ze zorgen dat de beelden perfect zijn en dat de observant er goed mee kan werken. Met hun VCS-bedrijfswagen komen ze op de meest gave locaties. Lees de ervaringen van één van onze engineers.
Gevarieerde werkdag
“Voordat ik de weg op ga, klap ik eerst mijn laptop open. Om te kijken of er nieuwe werkzaamheden voor mij zijn gepland en of er nog andere activiteiten openstaan.
Vervolgens rijd ik rechtstreeks naar de locatie of eerst naar de klant. Want soms heeft één klant verschillende opdrachten. In overleg besluiten we dan in welke volgorde ik die aanpak. Ik doe heel verschillende dingen: van complete camera-installatie en -configuratie tot troubleshooting, vervangen van onderdelen en reinigen van camera’s.”
‘In mijn werk ervaar ik veel vrijheid’
“Aan het einde van mijn werkdag noteer ik in ons systeem wat ik gedaan heb en welke werkzaamheden nog gedaan moeten worden. Soms mis ik namelijk onderdelen om een klus af te maken. Dit geef ik dan aan zodat de werkvoorbereider het onderdeel voor mij kan bestellen. Ik werk op heel diverse locaties en heb met verschillende klanten contact. Daardoor ervaar ik veel vrijheid.
Ik ben vaak te vinden in het politiebureau in Amsterdam. En werk veel in de binnenstad van Amsterdam en Den Haag. Ook kom ik dagelijks in de meldkamer. Wat ik daar aan (soms spannende) beelden zie, moet ik geheimhouden. Leuk om te weten: deze meldkamer komt vaak voorbij in een tv-programma. De systemen waaraan ik werk zijn dan altijd zichtbaar.”
Zwaailicht en sirene
“Een aantal jaar geleden kreeg ik een storingsmelding van een camera midden in Amsterdam. Deze melding kwam op een kritiek moment: vlak voor een grote bijeenkomst. Ik kon daar niet zonder toestemming komen met mijn wagen.
De politie vroeg me om hen net buiten Amsterdam op te wachten. Zodat zij mij konden escorteren naar de camera. Dus zo reed ik ineens tussen politiemotoren met zwaailicht en sirene over trambanen en door rode stoplichten. Zodat ik toch op tijd bij de camera kon komen.”
Familiaire sfeer
“Bij VCS is de sfeer heel anders dan ik gewend was bij andere werkgevers. Het team waarin ik werk is heel compact en ik kan collega’s altijd om hulp vragen. Het is een familiebedrijf en zo voelt het ook: kleinschalig en informeel. Als ik een vraag heb aan de directeur dan kan ik die eenvoudig stellen. Met de input die ik geef, wordt ook écht iets gedaan.”
Technisch inzicht en communicatieve skills
“Ik heb geen technische opleiding afgerond, dat is voor mijn werk ook geen vereiste. In dit vak is het belangrijk dat je technisch inzicht hebt en snel leert. Ik kreeg mijn werk pas echt in de vingers nadat ik een aantal weken meeliep met een ervaren monteur. Hij leerde mij alle kneepjes van het vak. Verder volgde ik vanuit VCS een vierdaagse cursus in Parijs.”
‘Je moet communicatief vaardig zijn’
“Wat ook belangrijk is: je moet communicatief vaardig zijn. Want ik heb veel klantcontact. Sommige klanten weten zelf veel van cameratoezicht, anderen niets. Dan moet ik goed doorvragen en daarna uitleggen wat ik ga doen. Deze wisselwerking tussen techniek en communicatie maakt dit vak voor mij uitdagend.”
Spreekt dit verhaal je aan? Bekijk onze vacature. Voor meer informatie neem je contact op met Claudia van Ravenstein-Labee via e-mail of bel 0416 541010.