VCS-collega over zijn werk als ethisch hacker

De laatste jaren is cybersecurity steeds belangrijker geworden. Om de veiligheid van de systemen te waarborgen, werken wij bij VCS Observation met zogenaamde ethisch hackers. Collega Anass vertelt over zijn werk. “Cybersecurity is enorm belangrijk. Het internet is nooit ontworpen om veilig te zijn.”

“Wij spelen de rol van een hacker na,” zo vertelt Anass. “Dit kunnen we doen vanuit elke positie. Wij simuleren een situatie, zowel als een hacker die buiten het bedrijf staat als een medewerker die van binnenuit slechte bedoelingen heeft.” Elke mogelijke positie neemt een ethisch hacker in overweging – en vanuit daar simuleren ze een situatie om te kijken waar de zwaktes en valkuilen liggen.

‘Het merendeel van de bedrijven is kwetsbaar’

“Het merendeel van de bedrijven is kwetsbaar, omdat er een zoveel verschillende manier van hacken mogelijk zijn.” De dreiging ligt niet alleen bij individuele hackers, maar ook georganiseerde teams en soms zelfs landen. Daarom is cybersecurity zo belangrijk. “Het internet is nooit ontworpen om veilig te zijn.”

Meerwaarde van een ethisch hacker

“Niet elk bedrijf heeft een ethisch hacker nodig. Het zijn voornamelijk de bedrijven die gevoelige informatie of belangrijke gegevens bezitten die voordeel halen uit een investering in cybersecurity. Daar ligt zeker een meerwaarde. Alles wat je verbindt met het internet zou potentieel gehackt kunnen worden.”

Ontwikkeling

Hacken ziet Anass als een puzzel, “het moment dat je de oplossing vindt geeft je zo’n goed gevoel. Verder geeft het je ook meer controle over je hardware en software. Je kan meer uit je laptop halen dan de meeste mensen. Als het niet dagelijks is, dan besteed ik in ieder geval wekelijks tijd om inhoudelijk meer over het vak te leren én om zelf steeds beter te worden. Mijn persoonlijke doel is om altijd te leren. Blijven groeien en een betere hacker worden. Ik zocht een plek waar ik me kan blijven ontwikkelen en bij VCS heb ik dit gevonden.”

‘VCS werkt samen met topbedrijven’

Anass vond in VCS een goede fit. “Het werk is mooi om te doen. Ook kan ik goed overweg met mijn collega’s. Maar ik heb ook gezien hoe VCS te werk gaat. Ze werken samen met topbedrijven. Ze weten heel goed wat ze doen en gaan erg professioneel te werk. Er is altijd hulp vanuit het team en dat geeft mij vertrouwen. Ethisch hacken is echt een teamoperatie!”

Meer weten?

Lees meer over cybersecurity en ethisch hacken. Werken in de wereld van cybersecurity? Voor meer informatie neem je contact op met Claudia van Ravenstein-Labee via e-mail of bel 0416 541010.

Enquire here