VCA in de strijd tegen ondermijning
Blog van Wim van Deijzen – oprichter en CEO van VCS
U kent ze vast, de ‘ronde bolletjes’ in de binnenstad. Maar wist u ook dat moderne camera’s veel méér kunnen dan alleen beeld genereren? VCA (videocontentanalyse) is een krachtig instrument in de strijd tegen ondermijning. Mijn oproep aan gemeenten en overheden is dan ook: maak er meer gebruik van.
Camera’s in de publieke ruimte zijn gemeengoed. Ze kunnen steeds meer. Ingebouwde software biedt verregaande analyseopties. Met externe applicaties zijn de mogelijkheden om informatie uit de beelden van camerabewaking te halen bijna ongelimiteerd. Dan praten we over ‘videocontentanalyse’, ofwel ‘VCA’.
‘Enorme hoeveelheden data genereren’
Moderne slimme camera’s kunnen veel meer dan alleen beeld genereren. Door ze tegelijkertijd in te zetten als sensor, creëren ze enorme hoeveelheden data. Ze kunnen bijvoorbeeld tellen hoeveel mensen er op straat zijn, wat de looprichting is en welke typen voertuigen er passeren. Ook bewegingspatronen zijn te herkennen.
Slimme algoritmes
Met geavanceerde VCA-software breid je de mogelijkheden van cameratoezicht uit. Bovenop de ingebouwde camera-intelligentie analyseert VCA de camera-data en kan hierin razendsnel zaken herkennen. Dat gebeurt met algoritmes die zijn aangeleerd met machine learning. Enkele voorbeelden:
- Het herkennen van zaken als kledingstukken, kleuren en objecten.
- Het herkennen wanneer een bepaald gebeurtenissenpatroon afwijkt van het normale patroon.
Hoe komt dit nu samen en brengt dit inzicht in ondermijning?
Afwijkende scenes herkennen
Criminele acties verlopen volgens min of meer vaste patronen (scenes), die afwijken van het gangbare patroon. Software kan deze scenes herkennen. En zelfs vooraf waarschuwen, als zo’n scene lijkt te ontstaan.
‘Het begint vaak met een vermoeden’
Want identificeren van ondermijning begint vaak met een vermoeden: ‘Hier is iets niet pluis’. Bijvoorbeeld als een winkel nooit open is, maar wel blijft bestaan. Een adres waar veel mensen lijken te wonen en waar om de haverklap auto’s stoppen en weer weggaan. We vinden het vreemd, maar het blijft vaak bij vermoedens.
Vermoedens staven met feiten
VCA kan helpen om subjectieve vermoedens te onderbouwen met objectieve feiten. Dat maakt strafrechtelijk onderzoek door het OM mogelijk.
Een voorbeeld is het vermoeden van drugsdeals na sluitingstijd van een bepaald winkelgebied. Hoe vaak komt het nou echt voor dat er zich in het gebied personen begeven na sluiting, hoe lang verblijven zij daar? Kunnen we daar patronen in herkennen? VCA maakt dit inzichtelijk en geeft stuurinformatie.
Databronnen koppelen
Gaan we informatie uit VCA combineren met data uit andere bronnen, dan word ik echt enthousiast. Ik ben ervan overtuigd dat het verrijken van databronnen ondermijning voor ons inzichtelijker gaat maken. Voorkomen komt dan steeds dichterbij.
Stel, u heeft te maken met vermoedens van illegale bewoning op industrieterreinen. Dan kunnen wij uw gesloten databestand van vergunningen in ons dataplatform InZicht koppelen met het open databestand van gemiddeld stroomverbruik op straatniveau. Zo staven we deze vermoedens met feiten.
Wanneer uit de VCA dan ook nog eens blijkt dat er abnormale verkeerspatronen zijn, worden de vermoedens nog meer door feiten onderbouwd, ontstaat er een stevig dossier. Dan kan het OM aan de slag.
In gesprek
Ondermijning raakt aan onze samenleving, de leefbaarheid, veiligheid en rechtsorde. Daarom mijn oproep aan u, overheden en beleidsmakers: zet VCA in om ondermijning te bestrijden. Ik ga er graag met u over in gesprek.