De hoeveelheid sensoren in een stad is enorm en ook cameratoezicht is al volop aanwezig, maar vaak werd dit nog niet optimaal ingezet. “We zagen bijvoorbeeld dat gemeenten wel wisten dat er veel mensen in de binnenstad waren, maar niet hoeveel precies”, vertelt Wim van Deijzen, oprichter en CEO van VCS Observation in Waalwijk.
‘Slimme camera’s linken aan de juiste software’
“Met slimme camera’s gelinkt aan de juiste software kan je deze mensen tellen en bepalen in welke richting zij zich bewegen. Zo zie je precies wanneer het echt druk is en hoe druk dat dan is. Hier kan je gericht op inspelen met extra toezicht of maatregelen. En door de data uit deze camera’s te combineren met data over bijvoorbeeld het weer of feestdagen, zie je ook wat de drukte veroorzaakt. Dan kan je als gemeente preventief optreden.”
Sensoren die data verzamelen
Dat is het principe van de slimme camera: sensoren die data verzamelen: aantallen, bewegingen, patronen of juist afwijkingen daarvan. Veel van deze data is in principe al beschikbaar, stelt Anthonie van der Ploeg, sales director bij Genetec. “De truc is om die data uit verschillende sensoren goed bij elkaar te brengen en verschillende correlaties aan te tonen. Als je die data nu verzamelt kan daar op een later moment gebruik van gemaakt worden om bijvoorbeeld veiligheid te garanderen.”
Toch was men tot voor kort vrij sceptisch over het verzamelen van data met behulp van camera’s, stelt Van Deijzen. “We hebben een periode gehad waarin ambtenaren de boot afhielden omwille van de AVG-regelgeving. Echter, om dit soort data te verzamelen, hoeft er geen beeld te worden vastgelegd. Er wordt enkel geregistreerd hoevéél mensen, vrachtwagens, fietsen, et cetera er langskomen, wat vervolgens in enen en nullen wordt gecommuniceerd naar de gemeente.
Betrouwbare analyses maken
Met voldoende data kunnen zij betrouwbare analyses maken, drukte voorspellen en de impact van (beleids)beslissingen vooraf beter duiden.” Dat kan leiden tot slimme oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en mobiliteit. “Er zijn heel veel stadsparken die de hele nacht door verlicht zijn”, stelt Gerard Otterspeer, sales manager bij Bosch Security and Safety Systems.
Wereld aan stuurinformatie
“Maar een groot deel van de nacht is er niemand in het park en staat de verlichting dus onnodig aan. Dat is zonde van het stroomverbruik. Met een camera kan gedetecteerd worden of er iemand in het park is, waardoor het licht minder fel of zelfs helemaal uit gezet kan worden als dit niet het geval is. Zo kan energie bespaard worden.”
Als je databronnen combineert, opent zich een wereld aan betrouwbare stuurinformatie, die van grote waarde is op bestuurlijk, tactisch en operationeel niveau. Zo kan je met data uit slimme camera’s classificeren welke voertuigen er in de stad zijn. “De camera herkent of iets een vrachtwagen is of een ander voertuig”, vertelt Van der Ploeg.
‘Bestuurlijk, tactisch en operationeel niveau’
Cameradata kan je koppelen aan data van de RDW. Vervolgens kan je bepalen of een auto rijdt op diesel, benzine of elektriciteit. Ook kan je de emissieklasse van vrachtwagens bepalen, zoals Euro 3, 4, 5 of 6. “Als gemeente kan je deze inzichten gebruiken om meer vervuilende voertuigen op strategische momenten uit de binnenstad te weren, zodat er een gezondere leefomgeving ontstaat.”
Enkel voor (grote) steden?
Vaak wordt gedacht dat deze oplossingen enkel beschikbaar zijn voor (grote) steden, maar niets is minder waar. “We zien steeds meer tijdelijke sensoren”, stelt Van Deijzen. “Je hoeft niet alles vast te bekabelen. Daarnaast biedt de data uit slimme camera’s tal van kansen voor bedrijven en organisaties, op het gebied van veiligheid, uitstraling, efficiency, procesoptimalisatie en kostenbeheer.
Een voorbeeld is toegangscontrole via gezichtsherkenning. Dit vergroot de betrouwbaarheid, vereenvoudigt het facilitair proces, leidt tot lagere kosten én geeft de organisatie meer uitstraling.” Ook wordt er vaak nog in eilandjes gedacht, vertelt Van der Ploeg. “Terwijl je juist vanuit verschillende disciplines veel informatie kan samenvoegen om tot slimme oplossingen te komen. De flexibiliteit van de uitrol van camerasystemen draagt hieraan bij.”
Geen ver-van-je-bedshow
Denk aan een klein dorp met een gezellige winkelstraat. “Om de straat aantrekkelijker te maken, wordt er af en toe een evenement georganiseerd”, schetst Van Deijzen. “Als je bijhoudt hoeveel mensen daarop afkomen, kan je kijken wat dat betekent voor de winkeliers. Levert het extra omzet op? Zo ja, dan is de straat ook weer aantrekkelijker voor investeerders die zich daar willen vestigen. Zo kunnen al die verschillende disciplines met elkaar verbonden worden en wordt iedereen uiteindelijk beter van die verzamelde data.”
Met deze camera’s en de bijbehorende software kan elke gemeente of organisatie dus slimmer worden en gerichter beleid ontwikkelen voor camerabewaking. Van Deijzen: “Met de huidige techniek is dit geen ver-van-je-bedshow.”
Meer informatie
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van slimme camera’s in de smart city? Neem contact op met Carel ten Horn via e-mail of bel 0416 54 10 10.