Handhaving effectiever in een smart city

CameraToezicht in de publieke ruimte
Afvaldumping, foutparkeren, kleine criminaliteit, ongewenst gedrag op straat. Natuurlijk willen we dat handhavers hier snel tegen optreden. Maar hun capaciteit is beperkt. Hoe kunnen ze effectiever werken? Snel ter plekke zijn voor een heterdaad? In een smart city worden boa’s dynamisch gestuurd, door inzet van de aanwezige slimme camera’s. En dat zorgt voor meer rust en leefbaarheid.

U heeft ze vast wel eens gezien, de ‘ronde bolletjes’ in binnensteden. Slimme camera’s die veel méér kunnen dan alleen beeld genereren. De ingebouwde software en ondersteunende programmatuur herkennen volautomatisch aantallen personen, groepsvorming, looprichtingen, soorten en hoeveelheden voertuigen en o.a. kledingstukken, kleuren en objecten.

Door ‘machine learning’ leert de camera bovendien wat een normaal gedragspatroon is. Zo vormt cameratoezicht een bron van informatie voor gemeenten en instanties, die steeds vaker smart city-data inzetten voor beleidsvraagstukken.

Direct een seintje

Als de camera weet wat een normaal gedragspatroon is, dan weet de camera ook wat dat niet is. Op dat moment kan de camera een seintje geven. Bijvoorbeeld aan de meldkamer. Of direct aan de dichtstbijzijnde boa. Hij of zij krijgt dan informatie over de locatie en het vermoeden van de overlast of overtreding. Eventueel inclusief signalement. Zo wordt de pakkans een stuk groter. En werken boa’s vele keren effectiever.

‘De pakkans wordt een stuk groter’

De slimme camera van ContainerWatch kan bijvoorbeeld een vuilniszak herkennen. Als er vervolgens één wordt gedetecteerd náást een afvalcontainer, dan weet de camera dat het mis is en gaat er een seintje uit. Mogelijk is de afvaldumper nog in de buurt en kan deze direct worden aangesproken. Zo ook met voertuigen.

Herkent de camera een voertuig op een plek waar het op dat tijdstip niet thuishoort? Ook dan wordt de dichtstbijzijnde handhaver digitaal getipt.

Banditisme

“Banditisme is een groeiend probleem”, zegt Wim van Deijzen van VCS, in veel gemeenten servicepartner voor cameratoezicht. “Hierbij gaat om het zakkenrollerij, diefstal, inbraken en zelfs overvallen in groepsverband, vaak gepleegd door mobiele bendes. Dit gaat altijd gepaard met afwijkend gedrag.

Met onze camera’s kunnen we dat gedrag identificeren en de informatie direct doorspelen aan boa’s, politie en instanties. Dit gebeurt allemaal binnen de kaders van de AVG.”

Tijdelijke camera

Soms is er in een gemeente sprake van terugkerende overlast op een niet gebruikelijke locatie, zoals een bepaalde straat, plein of wijk. Zoals van lawaaiige hangjongeren of zakkenrollers. In dat geval plaatst VCS een tijdelijke camera met mobiele internetverbinding die wordt gevoed door bijvoorbeeld een accu of stroom uit een lantaarnpaal.

Van Deijzen: “Dit is uiterst effectief om tijdelijke overlast in de kiem te smoren.”

Meer informatie

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van slimme camera’s, camerabewaking en mobiel cameratoezicht? Neem contact op met Carel ten Horn via e-mail of bel 0416 541010.

Gerelateerd

Enquire here