Zo wordt uw city ‘smart’

Zo wordt uw city 'smart'
Blog van Wim van Deijzen – oprichter en CEO van VCS
Bijna iedere stad in Nederland wil ‘smart’ worden, maar tegelijkertijd vragen bestuurders zich af: wat houdt een smart city precies in? En waar moeten we beginnen om er een te worden? Dit zijn mogelijk ook voor u herkenbare vragen. In deze blog doe ik mijn best deze te beantwoorden.

Een smart city is een stad die data gebruikt om slimmer beleid te maken, zodat de stad veiliger, aantrekkelijker en leefbaarder wordt. Ofwel: een fijnere stad voor alle inwoners en ondernemers! Bovendien helpt data bij het inzichtelijk maken van ondermijning.

Slim data genereren

Hoe dat werkt, datagedreven beleid maken? De ontwikkeling van het internet of things bracht een aantal vernieuwingen met zich mee. Objecten in openbare ruimtes zijn nu verbonden met een netwerk en kunnen zelfs gegevens uitwisselen. Zolang ze maar zijn uitgerust met een sensor en datatoegang of simkaart. Denk aan een observatiecamera, een verkeersregelinstallatie, een kentekencamera, een lantaarnpaal en een tegel met parkeersensor.

‘Veiliger, aantrekkelijker en leefbaarder’

Al deze objecten samen noemen we een ‘grid’. Deze grid genereert data. En is verbonden met de bewoners, bezoekers en functies van de stad. Dankzij diverse vormen van connectiviteit, datamanagement en applicaties.

Aanpak VCS: een smart city worden

VCS biedt een gestandaardiseerde aanpak om een stad smart te maken. We zijn hierbij uitgegaan van de sensoren waar VCS al beschikking tot heeft: de 10.000 sensoren (camera’s) die in samenwerking met vele gemeenten in Nederland zijn geïnstalleerd. De zogenoemde ‘rode lopers’. Ieder stad in Nederland met een station (bus, tram, metro of trein) en stadcentra is een rode loper: de route van het station naar de stad. Waar dus stromen voetgangers, fietsers en auto’s zich bewegen en verplaatsen.

De camera’s maken het mogelijk om, met videocontentdata-analyse, data te verzamelen over aantal, stromen en dichtheid van verschillende verkeersdeelnemers. Direct én real-time.

De eerste stap zetten

Het verzamelen en beschikbaar stellen van alle informatie van de grid is de eerste stap naar een smart city. Deze informatie wordt pas écht waardevol wanneer we het kunnen combineren met bestaande informatiebronnen. Dat kan van alles zijn. Aangiften bij de politie, meldingen bij de gemeente, maar ook externe open data bronnen zoals van het KNMI, de RDW en het CBS.

‘Combineer (on)gestructureerde data’

Het samenbrengen van al deze data gebeurt in ons dataplatform. Dit intelligente systeem combineert gestructureerde en ongestructureerde data uit de verschillende bronnen. Het ‘leest’ nagenoeg alle data-formats. Vervolgens analyseert het platform de ingebrachte data en wijst zo risicogebieden aan. Zo weet u als gemeente waar extra toezicht is vereist. Het informatiesysteem brengt dus niet alleen incidenten in kaart, maar kan deze ook voorspellen.

Optimaal gebruik

Alle informatie die u heeft verzameld wordt inzichtelijk weergegeven op een portal. Vanuit deze portal selecteert u informatie die voor u relevant is. Met het dashboard kunt u vervolgens deze informatiebronnen met elkaar koppelen en verrijken. Alles is mogelijk. Of u nu wilt weten of bezoekers zich overdag op een andere manier door de stad begeven dan ’s avonds, of wat voor invloed het weer heeft op de gebruikers van het openbaar vervoer.

Dankzij al deze data ziet u welke effectieve acties u kunt ondernemen. Zodat uw stad een nog prettigere plek wordt.

Maak ook van uw stad een ‘smart city’

VCS gaat graag met u in gesprek. Neem voor meer informatie of een gericht smartcity-actieplan gerust contact met mij op. Of meer weten over cameratoezicht en camerabewaking? Neem contact op met VCS via e-mail of telefoonnummer 0416 54 10 10.

Enquire here