Natuurgrasvelden worden weer de norm

Natuurgrasvelden worden weer de norm
Vanaf seizoen 2025-2026 moeten alle clubs in de Eredivisie spelen op natuurgrasvelden. Dat besluit is genomen door de Eredivisie CV en de achttien eredivisieclubs. Kunstgras werd in de beginperiode omarmt, omdat het toegankelijker is. Het onderhouden van natuurgras vergt veel aandacht. Toch wordt natuurgras over twee jaar weer de norm.

Kunstgras heeft voor veel voetbalclubs voordelen. Jan Smit, toenmalig voorzitter, Herecles Almelo, vertelde enthousiast aan de NOS over de positieve effecten.  “Lagere onderhoudskosten, het hele jaar door kunnen voetballen, buitenlandse clubs ontvangen en toernooien organiseren.’’

Al snel kwamen er ook klachten over kunstgras. Spelersvakbond VVCS houdt jaarlijks een peiling onder aanvoerders van alle clubs. Ze geven cijfers aan de velden. Kunstgrasvelden bungelen altijd onderaan de ranglijst. Mede daarom is besloten dat elke club uit de eredivisie straks weer op natuurgras moet spelen.

Amateurclubs

Op dit moment is het voor amateurclubs niet verplicht om op natuurgras te spelen. Het is nog onduidelijk of dit in de toekomst gaat veranderen. Veel amateurclubs spelen wel op kunstgras. Er zijn er ongeveer tweeduizend aangelegd. Echt gras is vaak moeilijk te onderhouden en daarom kiezen clubs voor een makkelijkere weg.

Toch zitten er ook nadelen aan kunstgras. Er is meer kans op schadelijke (milieu) effecten, namelijk opwarming en waterverspilling. En voor amateurclubs een kostbaarder onderhoud. VCS kan u helpen bij het onderhouden van uw natuurgrasvelden, zodat u niet hoeft over te stappen naar kunstgrasvelden.

FieldOptimizer

VCS geeft u met FieldOptimizer inzicht in de staat van uw natuurgrasvelden. Dit doen wij op basis van data en feiten. We plaatsen veldsensoren in de bodem van uw grasveld. Deze meten de belangrijkste gegevens, de temperatuur, vocht en de zoutconcentratie (voeding in de grond). Dit geeft u de juiste informatie om de grasvelden in optimale conditie te houden. Een optimale conditie zorgt dat u het veld 50% beter kan benutten.

De FieldOptimizer kan geleverd worden met een extra functie. Rondom het veld plaatsen wij een veldsensor. Deze sensor is geprogrammeerd om personen en voorwerpen anoniem te herkennen en te registeren. Hierdoor weet u wanneer en hoe het veld wordt gebruikt. Dit biedt ook inzichten in de conditie van het veld, waardoor het beheer vereenvoudigd wordt.

Geïnteresseerd?

Bent u benieuwd wat VCS kan betekenen voor uw voetbalclub? Vraag kosteloos een presentatie aan voor uw club. Deze duurt ongeveer een uur en is volledig vrijblijvend. Neem contact op met Wim van Deizen via e-mail of bel 0416 54 10 10.

Enquire here