Statiegeld op blikjes leidt tot extra vervuiling

privacy-proof camera-inzet tegen afvaldump
Niet alleen is afvaldumping een probleem bij veel gemeenten. Tegenwoordig zorgt ook statiegeld op blikjes voor overlast in grote steden. Sinds 1 april 2023 is de statiegeld regeling van kracht. Het doel van de maatregel is om te voorkomen dat de blikjes in het milieu belanden. Maar dat loopt nog niet zo voorspoedig. 

De regel is ingevoerd om zwerfaval tegen te gaan. Staatssecretaris Vivianne Heijnen: ‘’Ik verwacht dat er door statiegeld veel minder blikjes in het zwerfafval terecht komen en dat is goed voor onze leefomgeving en milieu.’’

Uit rondgang van Het Parool blijkt dat statiegeld op blikjes juist een ander effect met zich meebrengt. Mensen zien hun kans schoon op een extraatje, waardoor ze juist voor overlast zorgen. Ze kiepen afvalbakken om of scheuren zakken kapot. Hierdoor komt er alsnog afval in de leefomgeving terecht.

ContainerWatch

VCS kan u met deze overlast helpen. ContainerWatch herkent afval naast containers met behulp van videocontentanalyse. De camera geeft een signaal af op het moment dat hij afval signaleert. Het signaal komt binnen bij een bevoegde instantie, afdeling of persoon naar keuze. Een boa kan dan bijvoorbeeld naar de plek toe gaan en actie ondernemen.

De camera wordt bevestigd aan een lantaarnpaal, voertuig, gemeentelijk gebouw of voorziening. Het signaal is volledig draadloos met een 4G-module. De camera registreert alleen afval, waardoor het zich volledig houdt aan de AVG. Ondanks dat de camera geen personen registreert, is het wel succesvol. Met ContainerWatch realiseer je gedragsvervanging. Mensen voelen zich bekeken en zullen daarom minder snel voor overlast zorgen.

Geïnteresseerd?

Wilt u meer weten over ContainerWatch en/of Mobiel CameraToezicht? Vraag kosteloos een presentatie aan voor uw organisatie. Deze duurt ongeveer een uur en is volledig vrijblijvend. Neem contact op met Marvin Fonteijn via e-mail of bel 0416 54 10 10.

Enquire here