Cameratoezicht vermindert afvaldumping

Afvaldumping
Voor veel gemeenten is afvaldumping een terugkerend probleem. Dit heeft vervelende gevolgen voor de leefomgeving. Ze schakelen daarom steeds vaker de hulp in van regulier cameratoezicht. Onlangs heeft de gemeente Den Haag een onderzoek gepubliceerd, waaruit blijkt dat camera’s een positieve invloed hebben op het dumpen van afval. Maar cameratoezicht ligt gevoelig, vanwege de privacy van inwoners. ContainerWatch biedt een alternatief.

Vorig jaar heeft de gemeente Den Haag een experiment uitgevoerd om vuilnisoverlast tegen te gaan. Op meerdere plekken zijn camera’s geplaatst, zowel echte als dummy-camera’s. Hieruit blijkt dat het aantal bijgeplaatste vuilniszakken afnam met 60 procent, tegenover 37 procent in dezelfde periode op andere locaties zonder camera’s. Met CameraToezicht zijn zevenhonderd overtredingen gesignaleerd, maar er zijn geen boetes uitgedeeld. Op basis van de beelden kon geen identiteit worden vastgesteld.

Preventief

Ondanks dat de camera’s wellicht geen identiteit vaststellen, bieden ze op andere manieren een waardevolle oplossing in de strijd tegen afvaldumping. Ze werken namelijk preventief, het schrikt mensen af. Dit zorg voor gedragsverandering. Mensen voelen zich bekeken terwijl ze hun afval wegbrengen en zullen daarom minder snel hun afval buiten de containers dumpen.

Signaleren

Mocht dit toch voorkomen, dan signaleert ContainerWatch dit. De camera herkent geen mensen, alleen afval. Hierdoor wordt de privacy van inwoners gewaarborgd, conform de AVG. Daarnaast is het mogelijk dat de camera een signaal afgeeft naar een instantie, afdeling of persoon naar keuze. Hierdoor kan bijvoorbeeld een boa op de situatie af en de afvaldumper aanspreken of bekeuren.

Videocontentanalyse

De slimme camera’s werken met een videocontentanalyse. Dit is een slim algoritme op basis van machine learning en kunstmatige intelligentie. Ze kunnen op verschillende plekken worden bevestigd. Aan een lantaarnpaal, voertuig, gemeentelijk gebouw of voorziening, als Mobiel CameraToezicht. Het signaal kan volledig draadloos met een 4G-module. Hierdoor is de installatie ervan eenvoudig en snel. Daardoor is het uitstekend geschikt voor een pilot binnen de gemeente.

Geïnteresseerd?

Wilt u meer weten over ContainerWatch? Lees meer in onze ContainerWatch-brochure of vraag kosteloos een presentatie aan voor uw organisatie of gemeente. Deze duurt ongeveer een uur en is volledig vrijblijvend. Bent u benieuwd wat VCS voor u kan betekenen? Neem contact op met Marvin Fonteijn via e-mail of bel 0416 54 10 10.

Enquire here