Op zonnepark Overbetuwe krijgen koperdieven geen kans
Wie bij Ressen op de A15 rijdt, heeft het vast gezien: er verrijst een enorm zonnepark tussen de snelweg en de Betuwelijn. Zonnepark Overbetuwe loopt van knooppunt Valburg tot knooppunt Ressen en levert straks voldoende stroom voor zo’n 30.000 huishoudens. Als toonaangevend expert op het gebied van beveiligingsoplossingen realiseert VCS passende camerasystemen om het park te beschermen.
Met het constante gevaar van koperdiefstal is goede beveiliging bij zonneparken essentieel. Maar daarvoor heeft de uitvoerder maatregelen getroffen. Zij schakelden VCS in voor de installatie van slimme camerasystemen op en bij Zonnepark Overbetuwe. De camera’s staan in directe verbinding met een particuliere meldkamer. Hier kunnen observanten straks vierentwintig uur per dag meekijken met de camerabeelden – en rechtstreeks beveiligers of de politie inseinen.
Veelbelovende samenwerking
“We zijn enthousiast dat we de uitvoerder van dienst mogen zijn bij de camerabeveiliging op en rond Zonnepark Overbetuwe,” vertelt Carel ten Horn, Director Marketing & Sales van VCS. Hij ziet uit naar de samenwerking. “Ons bedrijf staat vooral bekend om cameratoezicht in de openbare ruimte, zoals binnensteden, musea en het ov. Maar daar komen ook zonneparken steeds vaker bij. We zien dat de aandacht van dieven voor deze parken toeneemt.”
Haarscherp onderscheid
Voor de camerabeveiliging op Zonnepark Overbetuwe realiseert VCS een combinatie van thermische en bestuurbare camera’s. De thermische camera’s zijn voorzien van intelligente software, die onnodige informatie uitfiltert. Zo maakt de software onderscheid tussen voertuigen, mensen en dieren in de detectiezone. Daarnaast detecteert het systeem wanneer een of meer personen zich langer ophouden op of bij het terrein. Oók in het donker of bij (dichte) mist.
De thermische camera’s worden ondersteund door pan-tilt-zoom-camera’s. Deze ‘gewone’ bestuurbare camera’s geven een haarscherp beeld in hoge resolutie tot wel 600 meter afstand. De camera’s worden getriggerd bij afwijkende bewegingen. Zodat bijvoorbeeld een persoon die over een hek klimt, automatisch gevolgd wordt. De camera zoomt automatisch in om de insluiping te analyseren én een signalement te maken voor de reactieorganisatie. De bewaking ontvangt een melding met de precieze locatie en het signalement, om zo gericht actie te ondernemen.
‘We zien dat de aandacht van dieven voor zonneparken toeneemt’
Leefbare omgeving
Ook de leefbaarheid in de omgeving van het zonnepark kan onder druk komen te staan door de toename van koperdiefstal. Vooral ’s nachts kan er rondom zonneparken sprake zijn van overlastgevende situaties, zoals het langsrijden van verdachte busjes in het buitengebied. Camerabeveiliging levert een bijdrage aan vroegtijdige detectie van onwenselijke situaties op en rondom zonneparken. Verdachte situaties worden snel gesignaleerd en waar nodig gemeld bij de politie.
Tijdelijk en permanent
Beveiliging is de beste manier om ontvreemding én herhaling te voorkomen. Dieven keren herhaaldelijk terug naar onbeveiligde parken. Als een camera geplaatst is, dan gebeurt dit vaak niet meer, aldus Carel. “VCS kan op vrijwel elke locatie binnen vierentwintig uur een tijdelijke sensor plaatsen met mobiele internetverbinding. Dit is uiterst effectief om tijdig acute dreigingen in beeld te brengen, zoals diefstal of vernieling. Daarna kunnen we parken ook permanent beveiligen.”
‘Een tijdelijke sensor brengt tijdig acute dreigingen in beeld’
Koperdiefstal
Een steeds groter deel van de Nederlandse energie wordt opgewekt met zonnepanelen. Mede dankzij zonneparken, met tientallen zonnepanelen bij elkaar. Helaas weten ook dieven zonneparken steeds beter te vinden. Mede door de hoge koperprijs zijn zonneparken de laatste tijd steeds vaker slachtoffer van koperdieven. De koperen leidingen zijn in trek, maar er worden ook hele panelen gestolen.
Directe en indirecte schade
Koperdieven laten een spoor van vernieling achter. Zonneparkexploitanten hebben te maken met veel directe en indirecte schade. Apparatuur raakt beschadigd tijdens de diefstal. Daarnaast brengt koperdiefstal de operationele efficiëntie van het zonnepark in gevaar. Criminelen trekken bijvoorbeeld kabels uit de grond en uit zonnepanelen en omvormers.
Hierdoor liggen installaties soms maanden stil en wordt er geen stroom opgewekt. Met alle (financiële) gevolgen van dien. De eigenaars van zonneparken zitten al snel met een gigantische schade. Volgens kenners loopt die in de tienduizenden euro’s en bij grotere parken zelfs in de tonnen.
Geen ontsnapping mogelijk
Innovatieve technologie helpt beveiligers om hun werk te doen, met de juiste en tijdige alarmering. Realtime camerabeveiliging van zonneparken draagt bij aan een veilig park en een leefbare omgeving. Met camerabeelden die dag én nacht haarscherp zijn. Dit geeft zekerheid: bij insluiping is ontsnappen niet meer mogelijk.