Koperdiefstal zonneparken groeiend probleem

Zonnepark met windenergie
Zonneparken worden steeds populairder als duurzame en milieuvriendelijke manier om elektriciteit op te wekken. Met de groeiende vraag naar groene energie hebben ook criminelen deze trend ontdekt. De parken zijn de afgelopen maanden namelijk een aantrekkelijk doelwit voor koperdieven. VCS Observation gaat met realtime cameratoezicht de strijd aan tegen dit fenomeen.

Groeiend probleem

Koperdiefstal is een ernstig probleem. Het veroorzaakt enorme financiële schade. In maart was het raak bij zonnepark Oranjepoort in Drenthe. Hier liep de schade op tot zo’n 200.000 euro. Op het zonnepark Armhoede in Lochem maakten koperdieven dertien kilometer aan kabels buit. En een zonnepark in het Noord-Brabantse Deurne zag in juni 100 kilometer aan kabels in handen van koperdieven verdwijnen. Holland Sonar onderkent dat het écht een groeiend probleem is.

Koperdieven laten een spoor van vernieling achter. Hierdoor heeft u als zonneparkexploitant te maken met directe en indirecte schade. Omdat uw apparatuur beschadigd raakt tijdens de diefstal is er sprake van directe schade. Maar koperdiefstal brengt ook de operationele efficiëntie van zonneparken in gevaar. Criminelen trekken bijvoorbeeld kabels uit de grond en uit zonnepanelen en omvormers. Hierdoor liggen installaties soms maanden stil en wordt er geen stroom opgewekt. Met alle (financiële) gevolgen van dien.

Cameratoezicht werkt

Een aantal jaren geleden was het treinspoor het grootste slachtoffer van koperdiefstal. Dit is echter niet meer het geval sinds ProRail camera’s en hekken langs het spoor heeft geplaatst. Daarom zet VCS cameratoezicht ook in voor de strijd tegen koperdiefstal op zonneparken. Zodat we ook hier het aantal incidenten terugdringen. Hiervoor levert VCS oplossingen op maat voor realtime cameratoezicht. Zodat we de veiligheid van uw zonnepark waarborgen.

Hiervoor zetten we innovatieve technologieën in als videobewakingssystemen, slimme detectie en alarmsystemen. Hierdoor garanderen we een hoog niveau van beveiliging. Onze oplossingen zijn proactief en flexibel. En naadloos te integreren in de bestaande infrastructuur van uw zonnepark. Ook het beheer en de monitoring van de beveiligingssystemen nemen we op ons. We leveren 24/7 bewakingsdienst en zorgen voor snelle respons op incidenten. Op die manier detecteren we tijdig eventuele bedreigingen en pakken we deze direct aan. Zo minimaliseren we de kans op diefstal aanzienlijk.

Mogelijkheden slimme camera’s

Onze slimme camera’s zijn op verschillende manier in te stellen. We kunnen bijvoorbeeld een bepaald gebied uittekenen waarbinnen mensen mogen komen. Loopt iemand ergens op een bepaald tijdstip waarop dat niet de bedoeling is? Dan zien onze slimme camera’s dat gelijk en sturen ze direct een signaal naar de meldkamer. Zo wordt er direct ingegrepen en zijn hulpdiensten snel ter plaatse.

Onze experts plaatsen camera’s op strategische punten. Denk aan de ingang, langs de omheining en bovenop masten. Hierdoor krijgt u een volledig overzicht van het terrein. Onze slimme camera’s zijn daarnaast in staat om nummerborden te herkennen, personen te identificeren en beweging te registreren. Dankzij moderne technologieën als infraroodscans en thermische camera’s heeft u zelfs zicht bij slecht weer en weinig licht.

Meer informatie

Nieuwsgierig naar hoe wij u kunnen helpen bij het beveiligen van uw zonnepark tegen de toenemende dreiging van diefstal? Of wilt u meer weten over camerabewakingmobiel cameratoezicht of cybersecurity? Samen zorgen we voor veilige en efficiënte zonneparken. Neem contact met mij op via e-mail of bel 06 43 15 01 38.

Enquire here