Minister in gesprek met ondernemers over ondermijning
Binnensteden ondervinden veel overlast van georganiseerde misdaad, drugs en witwaszaken. Ook ondermijning is een groot probleem. Over deze thema’s ging Dilan Yesilgöz, minister van Justitie en Veiligheid, in gesprek met Amsterdamse ondernemers in de binnenstad.
Minister Yesilgöz merkt op dat ondernemers hun omgeving snel zien veranderen. Tegen AT5 zegt ze: “Zij zien winkels ontstaan waar je nooit klanten binnen ziet, maar die blijkbaar wel aan de hoge huurprijzen kunnen voldoen. Zij vragen zich dan natuurlijk af: ‘Hoe betalen zij dat? Zonder handel.’”
Ondermijning: hoe zat het ook alweer?
Hiermee doelt de minister natuurlijk op legale bedrijven die worden misbruikt voor illegale activiteiten. Oftewel ondermijning. In deze gevallen gaat het vooral om witwaspraktijken. Maar bij ondermijning kunt u ook denken aan hennepplantages, xtc-labs, illegale afvallozing, mensenhandel en liquidaties.
Ondermijning is een steeds groter probleem in onze maatschappij. Kwetsbare bedrijven, individuen en dienstverleners worden door criminelen misbruikt om macht, aanzien en invloed te verwerven. Als zij eenmaal betrokken zijn bij deze criminele activiteiten, is er vaak geen ontkomen meer aan. Daarom is het belangrijk dat ondermijning in een vroeg stadium aan het licht komt en er op tijd wordt ingegrepen.
Verstrekkende gevolgen
Ook ondernemers die niet direct betrokken zijn bij ondermijning, kunnen de gevolgen ervan ervaren. Dingeman Coumou, voorzitter van het wijkcentrum d’Oude Stadt in Amsterdam, vertelt tegen AT5: “Andere winkels, die wél legale producten of diensten aanbieden, komen daardoor in gevaar. Bijvoorbeeld omdat ook hun huur omhoog gaat.” Dit heeft uiteraard gevolgen voor de uitstraling van en verscheidenheid aan winkels in de omgeving.
Minister Yesilgöz gaat de strijd met de georganiseerde misdaad aan én ziet ook in de strijd tegen ondermijning een rol weggelegd voor het Rijk. “Het witgewassen geld verdwijnt vrij snel uit ons land. Terwijl het geweld en de ellende vervolgens wel in ons land blijft en dat betekent dat we er vol tegen op moeten staan en zeggen: ‘Dit accepteren wij niet.’”
‘Ondernemers ondervinden ook indirect overlast’
VCS strijdt tegen ondermijning
Ook VCS Observation gaat de strijd aan met ondermijning. Onder andere middels een datagedreven aanpak met het platform InZicht. Data uit o.a. openbare bronnen en sensoren wordt verwerkt door algoritmes. Hierdoor zijn vermoedens van ondermijning snel met feiten te onderbouwen. Cruciale informatie om dossiers op te bouwen en zaken voor te bereiden.
VCS Consultancy heeft ruime ervaring en expertise op het gebied van het bestrijden van ondermijning en andere criminaliteitsvormen. Bestuurders en professionals uit het publieke domein vertrouwen op ons advies, onderzoek en duiding. Onze experts worden aangestuurd door een ervaren crimefighter met onder andere een verleden bij de politie, als internationaal rechercheur en in diverse functies bij de Taskforce-RIEC.
Meer informatie
Lees meer over InZicht of VCS Consultancy, of vraag een presentatie aan voor uw organisatie. Deze is volledig vrijblijvend en duurt ongeveer een uur. Neem contact met ons op via e-mail of telefoonnummer 0416 54 10 10.