Cyberdreigingen in de zorgsector

Zorgsector doelwit cybercriminelen
Cyberdreigingen vormen een belangrijke uitdaging voor de zorgsector, met ransomware en financiële fraude als de meest voorkomende dreigingen. Dit blijkt uit het jaarlijkse Cybersecurity Dreigingsbeeld voor de zorg 2022 van Z-CERT. Het rapport benadrukt het belang van maatregelen op het gebied van people, process en technology om de impact van cyberdreigingen te verminderen.

Het rapport geeft een verontrustend beeld van de toename van cyberaanvallen in de zorgsector. Deze aanvallen worden uitgevoerd door geavanceerde en goed georganiseerde criminele organisaties en statelijke actoren die toegang willen krijgen tot gevoelige patiëntgegevens, medische dossiers en andere vertrouwelijke informatie. Deze aanvallen leiden mogelijk tot ernstige gevolgen, zoals diefstal van gegevens, datalekken, financiële schade en verstoring van de zorgverlening.

Ransomware-incidenten

Het rapport van Z-CERT laat zien dat er in 2022 vijf ransomware-incidenten zijn geregistreerd bij Nederlandse zorginstellingen. Hoewel dit aantal gelijk is aan het aantal incidenten in 2021, was de impact op de zorginstellingen veel groter. Daarbij lopen ook kleinere organisaties en praktijken risico om slachtoffer te worden van ransomware.

Op Europees niveau registreerde Z-CERT 51 ransomware-incidenten bij Europese zorginstellingen, dat is 65 procent meer dan in 2021. Dit benadrukt het belang van maatregelen om cyberdreigingen tegen te gaan.

‘Veel zorginstellingen hebben verouderde IT-systemen’

Complexiteit van de IT-systemen

Een ander probleem dat het rapport benadrukt, is de toenemende complexiteit van de IT-systemen in de zorgsector. Deze systemen bevatten steeds meer gegevens en zijn onderling steeds meer verbonden, wat de kans op beveiligingsincidenten vergroot. Bovendien hebben veel zorginstellingen nog steeds verouderde IT-systemen die niet langer worden ondersteund door de fabrikanten en daardoor kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen. Deze verouderde systemen veroorzaken ook mogelijk problemen bij het updaten en patchen van kwetsbaarheden.

Training en samenwerking

Cybercriminelen maken vaak gebruik van sociale engineering-technieken om toegang te krijgen tot IT-systemen. Ze sturen bijvoorbeeld phishing-e-mails naar medewerkers om hen te verleiden om op een link te klikken of een bijlage te openen die een kwaadaardige code bevat. Daarom is het belangrijk om medewerkers in de zorgsector te trainen om verdachte e-mails en berichten te herkennen en te melden aan de IT-afdeling.

Het rapport benadrukt ook het belang van samenwerking tussen zorginstellingen en andere organisaties, zoals overheid en de cybersecurityindustrie. Door informatie uit te wisselen over dreigingen en incidenten kunnen zorginstellingen hun beveiligingsmaatregelen verbeteren en zich beter beschermen tegen cyberaanvallen.

‘Goede digitale beveiliging is cruciaal’

Een goede digitale beveiliging van de zorgsector is cruciaal. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, benadrukt in het rapport eveneens het belang van een adequate beveiliging van patiëntgegevens en ICT-systemen.

Bescherm uw systemen tegen cyberaanvallen

De laatste jaren is cybersecurity steeds belangrijker geworden. Het gaat niet meer alleen om de betrouwbaarheid van onze systemen, maar ook om de beveiliging ervan. Cybersecurity blijft een voortdurende uitdaging in de zorgsector. Het is daarom essentieel dat zorginstellingen zich bewust zijn van de huidige dreigingen en zich voorbereiden op mogelijke aanvallen.

Een van de prioriteiten van VCS: de digitale infrastructuur beschermen tegen cyberaanvallen. VCS Observation levert essentiële systemen waarmee we de veiligheid en leefbaarheid van Nederland verbeteren.

Geïnteresseerd?

Wilt u weten wat VCS voor uw organisatie kan betekenen? Lees de FAQ over cybersecurity en ontdek onze dienstverlening in camerabewaking in de zorg. Of neem contact op met Carel ten Horn via e-mail of bel 0416 54 10 10.

Enquire here