Ruim twee miljoen cyber-slachtoffers in 2022

De afgelopen jaren zijn criminelen steeds beter geworden in het ontfutselen van digitale informatie. Uit onderzoek blijkt dat vorig jaar ruim twee miljoen Nederlanders slachtoffer zijn geworden van online criminaliteit.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onderzoek gedaan naar het aantal slachtoffers van één of meer vormen van cybercriminaliteit. In 2022 zijn dit 2,2 miljoen mensen van vijftien jaar en ouder.

De meeste mensen zijn slachtoffer geworden van oplichting en fraude, zoals phishing. Hierbij word je bijvoorbeeld via een link doorgestuurd naar een nagemaakte site, in de hoop dat je persoonsgevoelige informatie achterlaat. Op deze manier krijgen oplichters toegang tot persoonlijke gegevens. Een ander veelvoorkomende vorm is hacken. Hierbij breekt iemand met kwade bedoelingen in op een apparaat, zoals een computer of tablet. Maar ook een account, zoals een e-mail- of bankaccount is vaak een doelwit.

De online criminaliteit heeft vervelende gevolgen voor mensen. 37 procent van de slachtoffers geeft aan dat ze door de criminaliteit minder vertrouwen hebben in andere mensen. Daarnaast voelt 30 procent zich minder veilig online.

Cyberweerbaarheid

Naast particulieren hebben ook steeds meer bedrijven last van cybercriminaliteit. Steeds meer gevoelige informatie van bedrijven wordt gestolen. Het is daarom belangrijk dat er betere bescherming komt en medewerkers zich bewust worden van de gevaren. Zodat iedereen zich veilig online kan begeven. Dit geldt voor bedrijven, overheden én burgers.

VCS Observation ziet het belang van juiste bescherming en daarom helpen we u om de cyberweerbaarheid te vergroten. De schade is groot als systemen gehackt worden. Dan kan gevoelige data in verkeerde handen komen of systemen worden gegijzeld, met alle gevolgen van dien. VCS biedt daarom vulnerability scans aan. Dit zijn scans die uw hele systeem scannen en actief opzoek gaan naar manieren om uw systeem binnen te dringen. Door te scannen zorgt u voor actuele cybersecurity van uw systemen. En door up-to-date te blijven geeft u hem geen kans om schade aan te richten in uw systemen.

Interesse?

Bent u benieuwd wat VCS kan betekenen voor uw organisatie? Neem dan contact op met ons op via e-mail of bel 0416 54 10 10. Wilt u meer weten over ander mogelijkheden? Lees de FAQ over cybersecurity.

Enquire here