Cybercriminaliteit vereist betere bescherming en wetgeving

Cybercriminelen
In de afgelopen jaren zijn cybercriminelen steeds bedrevener geworden in het ontfutselen van digitale informatie, waarmee ze vaak grote sommen geld buitmaken. Deskundigen en politici trekken aan de bel om ons te waarschuwen voor de gevaren van cybercriminaliteit en het belang van betere technieken om onszelf te beschermen.

Recentelijk is een criminele website voor online identiteiten opgerold.  De criminelen achter deze website hebben gegevens van ruim 50.000 Nederlanders buitgemaakt. Politie en experts willen meer doen om ons te beschermen tegen cybercriminaliteit, maar stuiten op privacywetgeving en gebrek aan kennis en kunde.

Betere technieken

Cybercriminelen worden steeds gevaarlijker en geraffineerder in hun methodes. De politie heeft onlangs zeventien mensen in Nederland opgepakt tijdens een wereldwijd onderzoek naar een groot cybercrimineel netwerk. Bij huiszoekingen werden drugs en wapens gevonden. Danny Mekić, techspecialist, pleit voor betere technieken om onszelf te beschermen tegen deze online gevaren. Hij benadrukt dat we nu veel van onszelf vragen. Bijvoorbeeld doordat we vaak zelf moeten inschatten of het gaat om een betrouwbare mail of phishingmail.

Privacywetgeving vaak een belemmering

Politie en experts stuiten regelmatig op de privacywetgeving. Tweede Kamerlid Queeny Rajkowski (VVD) zegt bij WNL dat privacy niet bedoeld is om criminelen te beschermen en dat informatie van bijvoorbeeld banken en politie, als het bij elkaar wordt gebracht, veel kan betekenen in de strijd tegen cybercriminaliteit. Rajkowski stelt dat cybercriminaliteit vaak klein begint, maar al snel grote gevolgen kan hebben. Steeds meer mensen worden het slachtoffer van digitale oplichtingspraktijken. Hier schamen veel van hen zich voor, terwijl het juist belangrijk is om het bespreekbaar te maken.

Mkb steeds vaker doelwit

Naast particulieren zijn ook bedrijven steeds vaker doelwit van cybercriminelen. Een op de vijf mkb’ers is al slachtoffer geworden, zegt Rajkowski. Het is belangrijk dat de overheid meer doet om bedrijven te beschermen. Niet elk bedrijf heeft de kennis en kunde in huis om cyberspecialisten in dienst te hebben. Rajkowski denkt dat het voor mkb’ers goed is om onderling teams van cyberdeskundigen in te huren om te zorgen dat ze veilig zijn.

Cyberweerbaarheid met VCS

Deskundigen en politici erkennen het belang van betere preventie. Cybercriminelen worden steeds groter en gevaarlijker. Daarom wordt betere bescherming steeds belangrijker. Daarnaast is bewustwording van de gevaren essentieel. Dit geldt voor bedrijven, overheden én burgers.

Bij VCS Observation zien we het belang van de juiste bescherming en bieden we een reeks diensten aan om de cyberweerbaarheid van uw bedrijf te vergroten.

Onze Camera Kwetsbaarheden Scan detecteert kwetsbaarheden in uw cameranetwerken. Inclusief beveiligingscamera’s, recorders en andere verbonden systemen. Daarnaast test onze IT-Kwetsbaarheden Scan uw volledige IT-beveiligingsinfrastructuur op potentiële kwetsbaarheden.

Zoekt u een meer intensieve benadering? Dan bieden we ook de Penetration Test aan. Dit vereist meer tijd en technische kennis, maar stelt ons in staat om proactief eventuele fouten, lekken en zwakke plekken in uw systemen te identificeren.

Geïnteresseerd?

Bent u benieuwd wat VCS kan betekenen voor uw organisatie? Lees de FAQ over cybersecurity. Of neem contact met ons op via e-mail of bel 0416 54 10 10.

Enquire here