Ondermijning overspoelt ook Oost-Nederland

Oost-Nederland
Blog van Wim van Deijzen – oprichter en CEO van VCS
Oost-Nederland had in 2019 te maken met ernstige schietpartijen, onder meer in Apeldoorn, Deventer en Zwolle. Ondermijnende criminaliteit is ook hier een enorm probleem, politie en burgemeesters luiden de noodklok. Afschuwelijk nieuws, dat helaas past in de landelijke trend. Hoe slaan we terug?

Vanmorgen las ik in het AD dat de wapen- en drugshandel in Oost-Nederland explosief is toegenomen. Het aantal drugshandelzaken nam toe met 22 procent, de wapenhandel met 33 procent. Oscar Dros, politiechef van de Eenheid Oost-Nederland, noemt dit “een zorgelijke trend”. Dat lijkt mij een understatement.

Hoe nu verder? De politie gaat intensiever samenwerken met o.a. de Belastingdienst en Fiod, lees ik in het artikel. Zo worden de geldstromen van drugscriminelen beter in kaart gebracht. Het doel: de criminele winsten innemen. “We moeten de criminelen in de portemonnee treffen,” aldus Dros.

Meer politie, een taskforce?

Dat lijkt mij een uitstekend uitgangspunt. Maar hoe gaan we deze criminele netwerken ontrafelen? Meer onderzoek, meer politie, nog een speciale taskforce? Ik heb mijn twijfels. Begin december vorig jaar sloegen burgemeesters in Oost-Nederland juist alarm omdat de capaciteit van de politie daalt.

‘De capaciteit van de politie daalt’

De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls spreekt namens de burgemeesters in de regio. Hij stelt terecht dat alleen extra geld niet gaat zorgen voor meer capaciteit. “Er zijn gewoon niet genoeg mensen op de arbeidsmarkt.” Dros bevestigt dat: “Alleen maar roepen dat er mensen bij moeten komen, heeft geen nut.”

Talent is schaars

Dat klopt. Alle goede voornemens ten spijt: talent is schaars, ‘een blik opentrekken’ gaat nu eenmaal niet. En dan moeten ze nog worden ingewerkt, gemanaged. Het verloop onder talenten is groot. Is het realistisch dat dit alles zomaar lukt? Hoe snel merken we voldoende effect?

Bestaande technologie

Waarom doen we niet meer met bestaande technologie om criminelen te identificeren? En voldoende feiten te verzamelen, zodat het OM en de Belastingdienst daadwerkelijk kunnen vervolgen en plukken? De combinatie van data, machine learning en KI biedt nog zoveel mogelijkheden.

‘Algoritmes die data verwerken’

Data uit o.a. openbare bronnen, cameratoezicht en sensoren is te verwerken door algoritmes, waardoor vermoedens van ondermijning snel met feiten te onderbouwen zijn. Hiermee kunnen bestuurders en beleidsmakers dossiers opbouwen en zaken voorbereiden.

Inzicht-in-Ondermijning

Wij hebben bij VCS deze technologie op de plank liggen. De afgelopen jaren ontwikkelden wij een eigen dataplatform: Inzicht-in-Ondermijning. Verschillende gemeenten zetten onze software al in. Ze werken samen met ons aan de ontmaskering van ondermijnende criminaliteit.

‘Aan de slag: feiten verzamelen’

Binnen enkele weken heeft u een plan van aanpak in handen om ondermijning in uw gemeente aan te pakken. Van daaruit kunnen we aan de slag gaan en met onze software gericht feiten verzamelen. Het is hoog tijd, zeker als je je bedenkt dat alleen al in Oost-Nederland – met onvoldoende capaciteit – in 2019 22 drugslabs werden ontdekt.

Bronnen:

AD. (2020, 8 januari). Wapen- en drugshandel in Oost-Nederland explosief gestegen. Geraadpleegd op 8 januari 2020, van https://www.ad.nl/zwolle/wapen-en-drugshandel-in-oost-nederland-explosief-gestegen~a3fc9ab0/

AD. (2019, 7 december). Noodkreet burgemeesters over tekort aan agenten: ‘Zo kan het niet langer’. Geraadpleegd op 8 januari 2020, van https://www.ad.nl/binnenland/noodkreet-burgemeesters-over-tekort-aan-agenten-zo-kan-het-niet-langer~aca7625fc/

Enquire here