Voorkom afvaldumping met ContainerWatch van VCS

Kledingcontainers
Afvaldumping is vooral in veel grote steden een groeiend probleem. De groeiende bergen afval in Utrecht zijn daar een goed voorbeeld van. ContainerWatch van VCS signaleert vuilniszakken die geplaatst worden naast (ondergrondse) containers. Om overlast te voorkomen.

Vooral in de periode rond Kerst en de jaarwisseling ging het bij veel afvalcontainers mis. Over het algemeen hebben mensen dan meer afval dan normaal. Door alle etentjes en feestjes.

Voorheen lage pakkans

Bij veel containers is de pakkans voor overtreders laag. Ze moeten op heterdaad betrapt worden of het afval moet te herleiden zijn. Doordat iemands adres er bijvoorbeeld op staat. Maar dat gebeurt niet vaak en betrappen op heterdaad is lastig. Gelukkig is dit niet meer de enige manier om in te grijpen.

ContainerWatch detecteert namelijk vuilniszakken en ongeoorloofd afval in de nabijheid van (ondergrondse) containers. Op dat moment kan de camera een actieve alarmmelding genereren in het cameratoezichtsysteem. Hierdoor kan een boa (buitengewoon opsporingsambtenaar) reageren en snel op locatie zijn. Waardoor de overtreder wellicht nog in de buurt is en kan worden aangesproken.

Mobiele camera’s

We bevestigen een camera aan een lantaarnpaal, voertuig, gemeentelijk gebouw of voorziening. Deze geeft een signaal af, mogelijk volledig draadloos met een 4G-module. Als het probleem is opgelost, haalt u de camera eenvoudig weg. Zo kunt u deze weer op een andere locatie gebruiken.

De camera’s die wij hiervoor gebruiken zijn volledig privacyproof. Aangezien het systeem alleen afval registreert. Ook krijgen alleen bevoegden de informatie en komen signalen binnen via uw backofficesysteem. Voor Nederlandse gemeenten verzorgt VCS CameraToezicht volledig volgens Gemeentewet 151c.

Preventief middel

Naast dat u ContainerWatch gebruikt als opsporings- of signaleringsmiddel, werkt het ook als preventief middel tegen afvaldumping. Doordat men weet dat er bij (ondergrondse) containers wordt gecontroleerd of er afval wordt gedumpt, zullen ze minder snel geneigd zijn om dit te doen. U stimuleert gedragsverandering, nog voordat er moet worden ingegrepen. Een mooie bijkomstigheid.

Gevolgen afvaldumpen

De afvalproblemen zoals in Utrecht brengen de nodige gevolgen met zich mee. Denk aan mensen die op zoek zijn naar statiegeldflesjes of door ratten op zoek naar voedsel. Ook trekt het afval ander ongedierte aan. Dit is niet wenselijk omwille van de leefbaarheid van omwonenden of bezoekers van bepaalde gebieden. Helemaal in het geval van de binnenstad van Utrecht.

Ontdek de voordelen

Wilt u meer weten over ContainerWatch? Of overweegt u om ContainerWatch binnen uw gemeente in te zetten? Neem contact op via e-mail of telefoonnummer 0416 54 10 10.

Enquire here