ContainerWatch herkent illegale afvaldumping

Kledingcontainers
Gemeentes hebben vaak één of meerdere kledingcontainer(s) om kleding een tweede leven te geven. Helaas wordt hier niet alleen kleding in gegooid. Er worden ook regelmatig zakken met huisafval bij de container gelegd of erin gegooid. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. VCS Observation biedt hier met ContainerWatch een oplossing voor.

Meerdere gemeenten hebben te maken met dit probleem. In Bunschoten dumpen ze o.a. kartonnen dozen en een kapotte frituurpan naast de container. In Ede worden zakken met etensresten in de containers gegooid. En in Veghel laten ze o.a. knuffels achter.

Overlast

Als afval bij kledingcontainers wordt gelegd, zorgt dat voor stank en trekt dit ongedierte aan. Dit vermindert het leefcomfort. Als het afval in de kledingcontainer terechtkomt, heeft dat ook gevolgen voor de recycling van kleding. De kwaliteit van het materiaal gaat achteruit. Roderick Ferrari van Vereniging Herwinning Textiel (VHT), vertelt aan RTL Nieuws het volgende: “Textiel is een kwetsbaar product. Daarom moet je het in een gesloten plastic zak inleveren, maar veel mensen weten of doen dit niet.’’

Mensen gooien hun kleding vervolgens zo in de container. Als afvaldumpers hun illegale afval erin gooien, is veel kleding niet meer bruikbaar. Roderick Ferrari vertelt verder: ‘’Als het in aanraking komt met restafval, verdwijnt een groot gedeelte van de kleding in de afvalverbrandingsoven.’’

In Veghel resulteert de overlast zelfs in het weghalen van de kledingcontainers. De gemeente heeft veel maatregelen geprobeerd. Zo is er een extra lamp bij de container gezet en wordt het gedumpte afval zo snel mogelijk opgeruimd. Ook zijn er waarschuwingen en boetes uitgedeeld. Wethouder Jan Burgsteden vertelt: ‘’Ondanks alles wat we hebben gedaan om het aantal afvaldumpingen tegen te gaan blijft het alleen maar toenemen.’’ De gemeente kan en wil niet constant controleren, daarom worden de kledingcontainers verwijderd.

ContainerWatch

VCS Observation heeft dé oplossing voor vuiloverlast. ContainerWatch herkent vuilniszakken en ongeoorloofd afval naast containers. De camera registreert het afval en geeft meteen een signaal door naar een instantie naar keuze. Bijvoorbeeld een boa. Hij of zij krijgt een melding en kan direct naar de locatie gaan. Mogelijk is de afvaldumper nog in de buurt en kan hij of zij gewaarschuwd of beboet worden.

De camera wordt bevestigd aan een lantaarnpaal, voertuig of een gemeentelijk gebouw. Het signaal dat de camera afgeeft kan volledig draadloos met een 4G-module. In overleg regelt VCS Observation het signaal in. Een instantie, afdeling of een persoon kan het signaal ontvangen. Indien gewenst komt het signaal binnen via het backofficesysteem van uw organisatie.

Interesse?

Wilt u meer informatie over wat ContainerWatch kan betekenen voor uw gemeente? Neem contact op via e-mail of bel 0416 54 10 10.

Enquire here