‘Nederland drugsland’ in de greep van ondermijning

Nederland drugsland
Blog van Wim van Deijzen – oprichter en CEO van VCS
Een schokkend feit, Nederland is een drugsland: ongeveer twintig procent van de boeren wordt benaderd om deel te nemen aan de productie of opslag van drugs. Pieter Tops sprak er vorige week over op radio 1. Ik vroeg me af: wat gebeurt er eigenlijk met de waardevolle kennis en ervaringen van deze boeren? Hier is nog een wereld te winnen!

In het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen* vertelde Pieter Tops onder meer over boeren die worden benaderd om deel te nemen aan de drugscriminaliteit. “Die boeren hebben natuurlijk stallen. Daar wordt ook behoorlijk veel geld op geboden. Dat kan tot in de tienduizenden euro’s oplopen.”

Niet melden bij de politie

Voor sommige boeren is het een aantrekkelijk aanbod. Toch zeggen de meesten nee. Het opvallende is dat er nog een wereld te winnen valt bij die laatste groep, aldus Tops. “Boeren die nee zeggen, laten lang niet altijd aan de politie weten wie de drugscrimineel nu precies is. Zij houden soms dus de mond. Daar is bijvoorbeeld veel te halen voor de rechtsgang.”

‘Veel te halen voor de rechtsgang’

En boeren zijn niet de enigen die worden benaderd. “De enorme hoeveelheid geld die omgaat in de drugscriminaliteit is helaas interessant genoeg voor een groot aantal beroepen. Zo worden ook vissers regelmatig benaderd.” Ook jongeren en scholieren worden benaderd. “Zij worden vervolgens een wereld in gezogen, waar ze niet zomaar meer uit komen.”

Gebeurt te weinig met meldingen

Ook banken zijn vaak onderdeel van ondermijning, hoewel Tops wel ziet dat er meer meldingen worden gemaakt. “De vraag is echter wat er vervolgens met deze meldingen gedaan wordt. Er gebeurt te weinig met de verdachte meldingen die de banken maken. Dat zijn er nu te veel, het systeem is er niet op ingesteld.”

Informatie benutten

De problemen lopen dus in elkaar over. Wat ik me afvraag: waarom doen we niet meer met bestaande technologie om de informatie te benutten vanuit burgers en ondernemers over drugscriminaliteit? Meldingen kunnen een ongekende bron van informatie opleveren waarmee zaken als ondermijnende criminaliteit snel en doeltreffend zijn op te sporen. Overheden kunnen er gericht mee aan de slag.

‘Overheden kunnen ermee aan de slag’

Is informatie doorsturen eigenlijk simpel? Jazeker. Want we hebben dit gewoon in huis: kant-en-klare apps waarmee burgers en ondernemers – anoniem – informatie kunnen doorspelen. De informatie laten we inlopen in een platform, waar we alle data aggregeren, analyseren, filteren en eventueel verrijken. Zo halen we uit grote hoeveelheden data de juiste stuurinformatie. Helder gepresenteerd in een dashboard.

Andere data toevoegen

Helemaal mooi is het als we in het platform ook andere informatie toevoegen. Zoals informatie uit cameratoezicht en sensoren (daarin zijn we bij VCS specialist) en openbare databronnen (denk aan informatie van CBS, RDW, Kadaster of meetbedrijven). Dit is precies wat we doen met ons dataplatform InZicht. Zo kunnen we criminaliteit, ondermijning en alles wat daarbij hoort sneller in kaart brengen.

‘Hoe meer data, hoe betrouwbaarder’

Hoe meer data, hoe betrouwbaarder. Dus overheden, boost die informatiestroom. Zet het in gang! Wij verzorgen graag een (online) demo of inspiratiesessie voor u.

* Vorige week verscheen het boek ‘Nederland Drugsland’ van hoogleraar Pieter Tops en journalist Jan Tromp. Zij zoeken oplossingen voor de ondermijnende drugscriminaliteit in Nederland. Op 8 oktober sprak Pieter Tops over zijn boek in het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen.

Bronnen

Met Het Oog Op Morgen. (2020, 9 oktober). Hoe kan er een eind gemaakt worden aan ondermijning door drugscriminelen in Nederland? NPO Radio 1. https://www.nporadio1.nl/binnenland/26927-hoe-kan-er-een-eind-gemaakt-worden-aan-ondermijning-door-drugscriminelen-in-nederland

Tromp, J., & Tops, P. (2020). Nederland drugsland. Balans.

Enquire here