Het succes van buurt-WhatsAppgroepen

buurt-whatsappgroepen

‘Black box’ voor gemeenten en politie

In Nederland zijn ruim 12 miljoen WhatsAppgebruikers, op vrijwel elke smartphone is WhatsApp geïnstalleerd. Ook zijn er meer dan 9250 buurt-WhatsAppgroepen voor buurtveiligheid actief. Een groot succes. Helaas vormt deze rijke bron van veiligheidsinformatie voor gemeenten en politie vaak nog een ‘black box’.

In vrijwel elke Nederlandse gemeente zijn buurt-WhatsAppgroepen voor buurtveiligheid actief. In deze appgroepen waarschuwen buurtbewoners elkaar voor o.a. inbrekers, vandalisme en verdachte personen. De inhoud van deze buurt-WhatsAppgroepen bevat waardevolle veiligheidsinformatie voor politie en gemeente.

De aangiftebereidheid daalt

Deze veiligheidsinformatie uit buurt-WhatsAppgroepen is nu voor gemeente en politie ontoegankelijk. Dit terwijl de aangiftebereidheid al jaren daalt. De aangiftebereidheid bij traditionele criminaliteit (zoals woninginbraken en overvallen) nam tussen 2012 en 2019 af van 29 naar 23 procent. Informatie halen uit andere informatiebronnen is voor gemeenten en politie dus gewenst.

‘Buurtappgroepen zijn effectief’

Buurt-WhatsAppgroepen zijn effectief. In gebieden die dit al langer gebruiken, daalde het aantal woninginbraken, zo blijkt uit onderzoek door Tilburg University. Toch kan het beter. De politie is nu niet automatisch op de hoogte van de meldingen. En: hoe geven inwoners eigenlijk een goede melding, zodat de politie snel actie kan nemen? Voor de meeste mensen is dit niet vanzelfsprekend.

‘WaakSamen’ voor buurtappgroepen

De oplossing WaakSamen van VCS is specifiek gericht op dit vraagstuk. Met de app voor inwoners gaan veiligheidsmeldingen uit buurt-WhatsAppgroepen (anoniem) door naar de politie. Op een gestructureerde manier: de app genereert direct een complete melding, met werkbare signalementen.

Ook de gemeente ontvangt de informatie – en kan trendanalyses uitvoeren. Dit levert gemeenten concrete stuurinformatie op. Want welke veiligheidsvraagstukken leven er sterk in welke wijken? Hebben we hier wel goed zicht op? En welke effecten ervaren inwoners van specifiek gemeentelijk veiligheidsbeleid? Inzicht in de inhoud van buurt-WhatsAppconversaties kan gemeenten eyeopeners opleveren.

Hoe werkt de app voor inwoners?

Ziet een inwoner van de gemeente een verdachte situatie? Dan meldt hij of zij dit op de mobiele telefoon via een vast stappenplan:

  1. Kies de categorie: persoon, groep, voertuig of omgeving.
  2. Klik door de tekstblokken, vul feiten in en voeg een foto toe.
  3. Verstuur de melding en deel deze met de buurtappgroep.

De app genereert direct een complete melding voor de politie.

Gemeenten: vaste vergoeding

Voor een effectief meldsysteem vanuit WaakSamen is het belangrijk dat de gemeente meedoet. Alleen dan gaan de meldingen van inwoners in de app direct door naar de politie. Deelname voor burgers is gratis.

Belangrijk om te weten:

  • WaakSamen verkoopt geen gegevens of data (en zal dat nooit doen).
  • WaakSamen is AVG-proof: de privacy van inwoners is gegarandeerd.
  • WaakSamen vervangt bestaande appgroepen niet, maar werkt ermee samen.

Meer informatie?

Lees meer over WaakSamen of neem contact op met op VCS via e-mail of telefoonnummer 0416 54 10 10.

Bronnen:

Centraal Bureau voor de Statistiek. (2020, 2 maart). Minder traditionele criminaliteit, meer cybercrime. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/10/minder-traditionele-criminaliteit-meer-cybercrime

Vollaard, B., & Akkermans, M. (2015). Effect van het WhatsApp-project in Tilburg op het aantal woninginbraken – een evaluatie. https://hetccv.nl/fileadmin/Bestanden/Onderwerpen/Woninginbraak/Documenten/Effect_van_het_WhatsApp-project_in_Tilburg_op_het_aantal_woninginbraken/tilburg-whatsapp_191015.pdf 

Enquire here