Het Chinese cameradilemma in Nederland

Chinese camera's
De overheid en bedrijven hangen Nederland vol met Chinese beveiligingscamera’s die mogelijk zijn betrokken bij mensenrechtenschendingen in de provincie Xinjiang. Dit onthulde Follow the Money (FTM) in 2022. Naar aanleiding van deze onthulling stuurde Ted Wang, manager van Hikvision Benelux, een vertrouwelijke brief naar zijn partners waarin hij de beschuldigingen ontkende.

In de brief verwijst hij naar een onderzoek van Pierre-Richard Prosper. Een voormalig VS-ambassadeur en mensenrechtenexpert die in opdracht van Hikvision de interne documenten van vijf politie-aanbestedingen in Xinjiang had bekeken. Volgens Wang kwam de conclusie neer op het feit dat Prosper geen bewijs had gevonden om aan te tonen dat Hikvision ‘willens en wetens of opzettelijk schendingen van de mensenrechten heeft gepleegd of dat het bedrijf willens en wetens had gehandeld met veronachtzaming van de mensenrechten.’

De woorden van Prosper vertellen een ander verhaal dan de conclusies Wang. Prosper ontdekte dat Hikvision specifieke technologie ontwikkelde om Oeigoeren in Xinjiang te monitoren en gezichten van Oeigoeren te herkennen. Hikvision wordt ook in verband gebracht met de bouw van detentiekampen in Xinjiang. Prosper vond geen bewijs van opzettelijke mensenrechtenschendingen door Hikvision, maar merkte op dat het bedrijf wel wist hoe zijn technologie werd gebruikt om Oeigoeren te monitoren.

‘Veel Nederlandse overheidsinstanties gebruiken Chinese camera’s’

Nederlands gebruik van Chinese camera’s

In 2022 bracht Follow the Money aan het licht dat veel Nederlandse overheidsinstanties Chinese camera’s gebruiken. Vaak zonder dat ze het weten. Toezicht hierop ontbreekt. Dankzij een tip stuitte FTM echter op een aanbesteding van de Nationale Politie uit 2020 voor bijna 700 ANPR-camera’s van het merk Hikvision. Uit huidige data van Shodan blijkt dat er in Nederland een kleine achtendertigduizend camera’s en andere hardware van Hikvision open aan het net hangen. Dat zijn er twaalfduizend meer dan tijdens de eerste publicatie van februari 2022 van FTM.

Bij verschillende gemeenten in gebruik

Verschillende gemeenten hebben camera’s van Hikvision in gebruik. Onder andere Amsterdam en Den Haag. In maart 2022 had Amsterdam nog bijna 300 camera’s van het merk in gebruik, en Den Haag 134. De NOS constateerde dat er in meer dan vijftig gemeenten camera’s van Chinese makelij hingen. De producten van Hikvision zijn niet volledig veilig. In 2017 werd het bedrijf beschuldigd van het inbouwen van een ‘achterdeur’ in de firmware van haar camera’s. Daardoor was het mogelijk om de camera’s op afstand te controleren, wachtwoorden te veranderen en gevoelige data buit te maken. In een ander geval kon een kwetsbaarheid volgens onderzoekers ook worden gebruikt om door te breken naar de netwerken waarbinnen de camera’s hingen en ook die aanvallen.

‘Hikvision heeft de aantijgingen altijd ontkend’

Nieuwe beschuldigingen

Hikvision heeft de aantijgingen van bewust ingebouwde kwetsbaarheden en achterdeurtjes altijd ontkend. Naar aanleiding van de zogenoemde Pentagon Leaks kwam er deze week een nieuwe beschuldiging van spionage bij. In een van de gelekte documenten wordt Hikvision ervan beschuldigd haar producten te ‘vermommen’ en aan het Amerikaanse ministerie van Defensie te leveren. Hikvision levert vaak producten als white label, zodat derden hier hun eigen merknaam op kunnen plakken. Via die weg zou Hikvision de Amerikaanse ban op zijn producten omzeilen en Chinese spionage mogelijk maken. In het document wordt Hikvision er ook van beschuldigd samen te werken met de Chinese inlichtingendiensten.

Uw camera’s

Het onderzoek van Follow the Money toont aan dat het gebruik van Chinese camera’s een controversiële keuze is. Wat is de stand van zaken in uw omgeving? Zijn uw camera’s veilig? Zitten er kwetsbaarheden in de hardware en/of software? Dit is belangrijk om te weten. Ongeacht het merk. Alleen dan kunt u de veiligheid van uw omgeving garanderen.

Dit is waar VCS Observation aan wil bijdragen. Door onze expertise in camerasystemen kennen wij alle ins and outs van camera’s en de bijhorende systemen. Hierdoor kunnen wij u goed ondersteunen in het waarborgen van een veilig cameranetwerk.

CameraScan

Met CameraScan van VCS laat u een integriteitsscan op de cybersecurity van uw cameranetwerk uitvoeren. Deze scan detecteert hoe kwetsbaar het systeem is voor cyberaanvallen. Of uw cameranetwerk te hacken is. En of er zich ‘achterdeurtjes’ in uw camera’s bevinden.

Meer weten?

Lees meer CameraScan of vraag het whitepaper ‘Hoe veilig zijn uw veiligheidscamera’s?’ aan. Neem contact op met VCS via e-mail of telefoonnummer 0416 54 10 10.

Enquire here