Dataplatformen in de strijd tegen ondermijning

Dataplatformen in de strijd tegen ondermijning

Reeks over dataplatform InZicht: artikel 8

Met ons virtuele platform InZicht faciliteert VCS een datagedreven aanpak van ondermijning. In een serie van 10 artikelen licht ik de werking van InZicht toe. Vandaag artikel 8: Dataplatformen in de strijd tegen ondermijning.

Verschillende grotere (veiligheids)organisaties koppelen al databronnen om inzicht te krijgen in ondermijning. Het is in de regel wel ieder voor zich. Deze methoden zijn voor eigen gebruik. Terwijl ook kleine en middelgrote gemeenten graag zo’n dataplatform zouden inrichten.

Dataplatform InZicht

InZicht maakt dit mogelijk. Het dataplatform verrijkt gesloten (eigen) databronnen met open bronnen om de organisatie nieuwe inzichten te geven in ondermijning. VCS implementeert en harmoniseert alle data en richt InZicht in voor de gebruiker. Drie voorbeelden van gecombineerde databronnen:

  • Locaties van opgerolde hennepkwekerijen en drugsafvaldumpingen.
  • Energieverbruik op straatniveau en het aantal leegstaande woningen.
  • Veehouderijen en ingetrokken vergunningen.

De gesloten bronnen bevatten data waarover alleen de organisatie zelf beschikt, onbevoegden kunnen hier dus niet bij (conform AVG).

Soortgelijke platformen

Een aantal organisaties in Nederland werkt al met vergelijkbare dataplatformen in de aanpak van ondermijning:

Aanjaagteam Ondermijning
Het Aanjaagteam Ondermijning visualiseert signalen en meldingen om patronen van ondermijning te herkennen. Het team krijgt van alle partners van het RIEC en LIEC informatie voor deze methode, om informatiegestuurd te werken.

RIEC en het LIEC
Ook het RIEC en het LIEC maken gebruik van een platform waarin ze databronnen implementeren, om ondermijningssignalen en activiteiten te visualiseren. Het RIEC Rotterdam heeft op basis van open databronnen en open data een Risico Radar Ondermijning (RRO) laten ontwikkelen.

Gemeente Tilburg
De gemeente Tilburg beschikt over een afdeling met informatieanalisten. Daar wordt op een innovatieve manier gestreden tegen ondermijning. Zij gebruiken net als het Aanjaagteam Ondermijning en het RIEC Rotterdam een tool om de beschikbare data en informatie te verzamelen en het te visualiseren.

Gemeente Den Haag
Ook de gemeente Den Haag beschikt over een platform dat data visualiseert. Den Haag koppelt data en informatie van partners, en moedigt bewoners en ondernemers aan om signalen van ondermijning te delen. Uiteindelijk wordt alle informatie gecombineerd, om zo patronen te herkennen.

Voor eigen gebruik

Informatie verzamelen en delen is van groot belang in de aanpak van ondermijning. De beschreven dataplatformen zijn exclusief voor eigen gebruik. Deze dataplatformen worden níet gedeeld met andere veiligheidsorganisaties. InZicht beantwoordt aan een bredere behoefte om met datavirtualisatie ondermijning tegen te gaan.

Bronnen

D66. (2019). D66 regelt nieuwe aanpak criminele ondermijning. Geraadpleegd op 9 februari 2021, van
https://denhaag.d66.nl/2019/07/d66-regelt-nieuwe-aanpak-criminele-ondermijning/

Enquire here