Tekort aan zorgpersoneel: taakverlichting helpt

Zorginstelling
Het personeelstekort in de zorg- en welzijnssector neemt in 2033 naar verwachting toe. Tegen die tijd komt de zorg ruim 189.000 werknemers tekort. Dit blijkt uit een nieuwe prognose van Arbeidsmarkt Zorg & Welzijn (AZW). Dit betekent dat ook de werkdruk in de zorgsector stijgt. Hier speelt VCS op in met een aantal slimme oplossingen.

Ook Vakbond FNV Zorg & Welzijn waarschuwt voor een ‘zorginfarct in 2033’. Het tekort neemt vooral toe na 2025, doordat er tegen die tijd steeds meer mensen zorgbehoevend zijn. Tegelijkertijd verlaten werknemers de zorgsector en komen er niet genoeg nieuwe werknemers vanuit de opleidingen bij. Hierdoor wordt de werkdruk in de zorg ook steeds hoger. De fysieke en mentale belasting op verplegend personeel is groot.

Patiëntobservatiesysteem

Met VCS biedt PatientWatch een oplossing voor het personeelstekort en de hoge werkdruk. Met dit patiëntobservatiesysteem kunnen ic-verpleegkundigen alle patiënten en medische apparatuur vanaf een centrale locatie, in een oogopslag observeren. Hierdoor kan de verantwoordelijke verpleegkundige zien en horen wat er gebeurt, waardoor er minder heen en weer gelopen hoeft te worden. Dit resulteert in een betere controle over het welzijn van de patiënt en vermindert het risico op besmetting.

24/7 observatiesysteem couveusebaby’s

VCS ontwikkelde ook een 24/7 observatiesysteem voor verpleegkundigen en ouders van couveusebaby’s. Toezicht op couveusebaby’s is van levensbelang op medium- en intensivecareafdelingen van neonatologie. Bovendien is er bij ouders een sterke behoefte aan informatie en communicatie. VCS maakt dit mogelijk.

Met BabyWatch biedt VCS een 24/7 livestream, waardoor ouders van couveusekinderen dicht bij hun kind kunnen zijn. Ook als dit fysiek niet mogelijk is. Op de verpleegpost zorgt BabyWatch voor een overzichtelijke weergave van alle aanwezige patiëntjes op een groot scherm. Zowel in couveuses als in wiegjes. Hierdoor worden veranderingen in de situatie van de baby’s eenvoudig opgemerkt. Door middel van geluidsdetectie geeft BabyWatch een signaal aan de verpleegpost, bijvoorbeeld als een baby huilt. Hierdoor kunnen verpleegkundigen snel ingrijpen als dat nodig is. Het gebruik van babyfoons is hierdoor niet langer vereist.

Totale veiligheid in de zorg

De camera-observatiesystemen zorgen voor taakverlichting bij verpleegkundigen. Hiermee dragen we bij aan patiëntveiligheid. En automatisch aan de totaalaanpak van veiligheid in uw zorgorganisatie. Hierbij kunt u o.a. rekenen op:

  • Taxidetectie
  • Toegangscontrole (kentekenregistratie)
  • Beveiliging van de private ruimte
  • Bewaking medicijnruimte of apotheken
  • Geweld en agressie
  • Voorkomen en opsporen van (bedrijfs)diefstal

Meer informatie

Nieuwsgierig naar hoe onze slimme oplossingen de werkdruk in uw organisatie kunnen verminderen? Neem dan contact met op met Carel ten Horn via e-mail of bel 0416 54 10 10. Of vraag kosteloos een presentatie aan voor uw zorgsector. Deze duurt ongeveer een uur en is volledig vrijblijvend.

Enquire here