Cybersecuritybeeld in Nederland

Cybersecuritybeeld
Het jaarlijkse Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) laat zien dat de digitale dreiging voor onze samenleving blijft toenemen. Het is niet langer de vraag of bedrijven, overheden en andere organisaties worden aangevallen, maar wanneer. Daarom is het cruciaal dat we ons blijven inzetten voor een goede digitale weerbaarheid.

Een belangrijke conclusie uit het cybersecuritybeeld is dat er sprake is van scheefgroei tussen de toenemende dreiging en de inspanningen om de weerbaarheid te verhogen. Dit vergroot het risico op ontwrichting van onze samenleving, denk hierbij aan de bankensector, het openbaar vervoer of drinkwatervoorzieningen. De basismaatregelen zijn nog niet overal goed doorgevoerd, zoals multifactorauthenticatie (MFA) en het maken en testen van back-ups.

Toename in aanvallen

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) ziet ook een toename van het aantal zero-daykwetsbaarheden en misbruik van de cloud. Clouddiensten zijn de afgelopen jaren een cruciaal onderdeel geworden van bedrijfsprocessen, en uitval of verstoring kan grootschalige gevolgen hebben voor Nederlandse organisaties en sectoren.

Een van de belangrijkste bevindingen uit het cybersecuritybeeld is dat de dreiging van ransomware-aanvallen in Nederland is toegenomen. Hierbij wordt de toegang tot bestanden of systemen van een organisatie geblokkeerd en vragen cybercriminelen losgeld om deze toegang weer vrij te geven. Ook de klanten, partners of leveranciers van de primair getroffen organisatie worden in sommige gevallen afgeperst.

Polarisatie en internationale conflicten

Het zijn niet alleen cybercriminelen die voor digitale dreiging zorgen. Ook landen gebruiken de digitale ruimte om geopolitieke voordelen te behalen. Cyberaanvallen door buitenlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten komen steeds vaker voor.

‘Voedingsbodem voor hacktivisten’

Polarisatie en internationale conflicten vormen een voedingsbodem voor hacktivisten. Hoewel de directe dreiging richting Nederland vanuit hackerscollectieven klein is, kan een afgeleide dreiging bestaan als acties van hacktivisten verkeerd worden geïnterpreteerd en landen die zij aanvallen overgaan tot een tegenreactie.

Investeer in cybersecurity

Om deze dreigingen tegen te gaan is een goede beveiliging essentieel. Daarom is het verstandig dat bedrijven en organisaties investeren in cybersecurity. VCS Observation kan op verschillende manieren helpen.

Ten eerste werkt VCS Observation met een ethisch hacker. Deze expert helpt de veiligheid van uw systemen te waarborgen door mogelijke kwetsbaarheden op te sporen en op te lossen voordat kwaadwillenden er misbruik van kunnen maken.

Daarnaast biedt VCS Observation pentesten aan. De ethische hacker probeert om in te breken in uw systemen zonder daadwerkelijke schade aan te richten. Het doel hiervan is om eventuele bugs, lekken en kwetsbaarheden op te sporen zodat deze opgelost worden voordat cybercriminelen deze kunnen misbruiken.

‘Het complete systeem onder de loep’

VCS Observation biedt ook de vulnerability scan aan. Hierbij nemen we het complete systeem onder de loep en zoekt de ethische hacker manieren om het systeem binnen te dringen. Na afloop ontvangt u een rapportage met alle bevindingen en concrete adviezen om eventuele kwetsbaarheden op te lossen.

Het is ook mogelijk om uw systemen periodiek te laten scannen om ervoor te zorgen dat uw cybersecurity altijd up-to-date is. Door gebruik te maken van de diensten van VCS Observation kunt u erop vertrouwen dat uw systemen veilig zijn en dat we kwaadwillenden altijd een stap voor blijven.

Geïnteresseerd?

Wilt u meer weten over de kansen voor uw organisatie? Lees de FAQ over cybersecurity. Of neem contact op met Carel ten Horn via e-mail of bel 0416 54 10 10.

Enquire here