Slimme camera’s onmisbaar in datagestuurde fabrieken

Datagestuurde fabrieken
Er is haast geen sector die ontkomt aan de introductie van kunstmatige intelligentie (AI). Zo ook de maakindustrie niet. Datagestuurde processen en de optimalisatie van deze gegevens zorgen in combinatie met AI onder andere voor hogere efficiëntie, betere besluitvorming én verbeterde productkwaliteit. In deze blog leest u hoe VCS Observation datagestuurde fabrieken faciliteert met slimme en innovatieve technologie.

Datagestuurde fabrieken, dát is de toekomst. Een cruciaal onderdeel van datagestuurde processen in de maakindustrie is realtime monitoring en controle van productielijnen. Eerder vereisten deze taken menselijke betrokkenheid, wat inefficiënt en tijdrovend kon zijn. Onder andere dankzij de introductie van slimme camera’s is dit deels verleden tijd. Zo bent u minder afhankelijk van uw werknemers en minimaliseert u de risico’s van ziekte en verzuim.

Overzicht productielijn

Slimme camera’s, uitgerust met geavanceerde beeldverwerkingstechnologieën en AI-algoritmen, bewaken de productieomgeving continu. Ze analyseren belangrijke aspecten zoals kwaliteitscontrole, procesoptimalisatie en het detecteren van afwijkingen nauwkeurig en in realtime. Deze camera’s worden ook gebruikt voor het identificeren en traceren van producten gedurende het productieproces. Hierdoor ontstaat er een gedetailleerd overzicht van de productielijn.

Kwaliteitscontrole

Slimme camera’s voeren consistent kwaliteitscontroles uit. Dankzij de hoge kwaliteit zijn ze in staat afwijkingen te detecteren die voor het menselijk oog onzichtbaar zijn. Dit vermindert het risico op defecte producten. En het verhoogt de productkwaliteit.

Realtime inzicht

Dankzij slimme camera’s verkrijgen fabrikanten realtime informatie over de productieprocessen. Ze identificeren potentiële problemen en ondernemen onmiddellijk actie om stilstand te verminderen. Én de productiviteit te maximaliseren. Deze informatie is essentieel voor datagestuurde fabrieken.

Een ander voordeel van slimme camera’s is de mogelijkheid om inspecties uit te voeren. Met hoogwaardige camera’s zoomt u in en centraliseert u de procesaansturing. Zo gaan inspecties voortaan niet meer ten koste van de continuïteit van het productieproces.

Efficiëntieverbetering

De automatisering van bepaalde taken met behulp van slimme camera’s stelt werknemers in staat zich te richten op meer complexe en waardevolle taken. Dit verhoogt de efficiëntie van de werkvloer. Én leidt tot een betere algehele productiviteit.

Gegevensgestuurde besluitvorming

De informatie die slimme camera’s verzamelen wordt geanalyseerd met behulp van AI-algoritmen. Hierdoor ontstaan waardevolle inzichten. Deze inzichten worden vervolgens ingezet om beslissingen te nemen die de productie optimaliseren. Zoals het aanpassen van processen of het identificeren van verbeterpunten.

Tal van mogelijkheden

VCS realiseert camerasystemen in combinatie met maatwerksoftware, voor specifieke toepassingen. Zo zet u onze systemen bijvoorbeeld ook in tegen bedrijfsspionage. Dit is bijvoorbeeld erg belangrijk in de zuivelindustrie. Aangezien in een aantal landen een groot tekort is aan melkpoeder.

Daarnaast zetten fabrikanten onze camerasystemen in om de veiligheid te waarborgen. Slimme camera’s en sensoren zorgen er bijvoorbeeld voor dat er geen werknemers aanwezig hoeven te zijn in de productieruimte. Cruciaal als er sprake is van geluidsoverlast. Onze camerasystemen herkennen ook wanneer een medewerker te dicht bij een machine komt. Voordat er kans is op schade aan de medewerker of de machine, slaat laatstgenoemde af. Zo creëren we een veilige werkplek voor uw medewerkers.

Geïnteresseerd?

Bent u benieuwd wat VCS voor uw organisatie kan betekenen? Neem gerust contact op met Marvin Fonteijn via e-mail of telefoonnummer 06 – 43 15 01 38. Of lees meer over onze dienstverlening in de maakindustrie.

Enquire here