Social engineering: manipulatie van menselijke emoties

klantwensen
Social engineering is een vorm van oplichting waarbij criminelen menselijke emoties zoals angst, nieuwsgierigheid, vertrouwen en onwetendheid manipuleren om toegang te krijgen tot gevoelige informatie. Er zijn twee soorten social engineering: fysieke en digitale.

Fysieke social engineering

Fysieke social engineering omvat tactieken die door criminelen worden gebruikt om toegang te krijgen tot bedrijfsgegevens via niet-technologische methoden. Een veelvoorkomende vorm is het doorzoeken van afval om bedrijfsgegevens zoals brieven en documenten te vinden. Het is daarom belangrijk om gevoelige informatie zorgvuldig weg te gooien, bijvoorbeeld met een papierversnipperaar of een container met een slot.

‘Ze laten expres USB-sticks met malware rond slingeren’

Besmette USB-sticks zijn een andere tactiek die criminelen gebruiken. Ze laten expres USB-sticks met malware rond slingeren, in de hoop dat iemand deze invoert in een computer die is aangesloten op het systeem. Hierdoor kunnen hackers toegang krijgen tot interne computersystemen of netwerken gijzelen met ransomware. Om dit te voorkomen is het essentieel om antivirussoftware te gebruiken en regelmatig back-ups te maken van uw computerbestanden.

Impersonatie is een veelgebruikte methode waarbij criminelen zich voordoen als vertrouwde partijen, zoals klusjesmannen of servicemonteurs, om toegang te krijgen tot gevoelige bedrijfsgegevens. Het is belangrijk om kritisch te zijn op wie je binnenlaat en medewerkers op de hoogte te stellen van de risico’s van social engineering.

Digitale social engineering

Phishing is een veelvoorkomende vorm van digitale social engineering. Fraudeurs misleiden u met gerichte, valse e-mails die lijken op berichten van bekende organisaties, zoals overheidsinstellingen en banken. Zo proberen zij uw inloggegevens, creditcardinformatie, pincode of andere persoonlijke informatie te achterhalen. Om uzelf te beschermen tegen phishing, is het belangrijk om nooit zomaar op links of bijlagen in een e-mail te klikken die u niet vertrouwt. Controleer altijd de afzender en het adres van de e-mail voordat u op een link of bijlage klikt.

‘Overtuigen medewerkers om geld over te maken’

Telefoonfraude en CEO-fraude zijn andere veelvoorkomende vormen van digitale social engineering. Bij telefoonfraude krijg je bijvoorbeeld een telefoontje van iemand die zich voordoet als een medewerker van een bedrijf of overheidsinstantie en je probeert te overtuigen om persoonlijke informatie te verstrekken, zoals je bankrekeningnummer of wachtwoorden. Bij CEO-fraude wordt de naam van een CEO of ander hooggeplaatst persoon binnen een organisatie gebruikt om medewerkers te overtuigen om geld over te maken naar een externe rekening.

Pretexting

Een andere vorm van social engineering is pretexting, waarbij de aanvaller een vals verhaal verzint om toegang te krijgen tot vertrouwelijke informatie. Bijvoorbeeld door zich voor te doen als een journalist, IT-medewerker of andere autoriteit om toegang te krijgen tot gevoelige informatie.

Het is belangrijk om alert te zijn op deze vormen van digitale social engineering en om kritisch te blijven over wie je informatie deelt en op welke manier. Het is ook belangrijk om goede beveiligingsmaatregelen te nemen, zoals sterke wachtwoorden gebruiken, software regelmatig bijwerken en beveiligingsoplossingen zoals antivirussoftware en firewalls implementeren.

Cyberweerbaarheid met VCS

VCS Observation helpt u uw cyberweerbaarheid vergroten door betrouwbare systemen te leveren. Wij zorgen dat de cybersecurity van uw systemen optimaal is, zodat we de uitval of het hacken van systemen voorkomen. Ook zetten wij vulnerability scans en ethische hackers in om de cybersecurity van uw organisatie te verbeteren. Zo lossen wij uw meest urgente beveiligingsuitdagingen op.

Enquire here