Russisch cyberoffensief op Oekraïne en bondgenoten

Cyberoffensief
Microsoft publiceerde een rapport waarin staat dat hackers die verbonden zijn aan de Russische inlichtingendiensten zich voorbereiden op een nieuwe golf cyberaanvallen op Oekraïne en mogelijk ook op zijn bondgenoten. Deze aanvallen zouden gericht zijn op energievoorzieningen, defensie, financiële instellingen, media en humanitaire hulporganisaties.

Het softwarebedrijf werkt nauw samen met de Oekraïense autoriteiten om het land te beschermen tegen digitale oorlogvoering en hielp in de aanloop naar de invasie al om aanvallen af te wenden op computersystemen van overheden. Het land kreeg sinds de annexatie van de Krim en de oorlog in de Donbas in 2014 al te maken met cyberaanvallen.

Voorjaarsoffensief

Volgens Microsoft zijn de hackers van plan om een voorjaarsoffensief te starten om de aanval op het slagveld te begeleiden. Analisten van Microsoft ontdekten in januari verschillende phishingcampagnes gericht op Oekraïense defensiebedrijven en energiesector. Hackers proberen daarbij bijvoorbeeld via nepmails toegang tot de computersystemen van hun doelwitten te krijgen. Het doel van deze cyberaanvallen is om computersystemen uit te schakelen en gegevens te versleutelen.

‘Ernstige gevolgen bij cyberaanval’

Als deze cyberaanvallen slagen, kunnen de gevolgen ernstig zijn. Het kan de infrastructuur van het land aantasten, zoals de energievoorzieningen en defensie. Dit kan grote gevolgen hebben voor de veiligheid van het land en zijn burgers. Bovendien kunnen financiële instellingen worden getroffen, wat ernstige economische gevolgen kan hebben. Als de hackers erin slagen om humanitaire hulporganisaties te raken, kan dat zelfs mensenlevens kosten.

Beïnvloedingsoperaties in Europese landen

Microsoft verwacht dat de Russische hackers hun aandacht in de komende maanden zullen verleggen naar beïnvloedingsoperaties in Europese landen die Oekraïne politiek en militair steunen, bijvoorbeeld door te wijzen op de gestegen energiekosten. Met name Polen, Estland en Finland zouden dan logische doelwitten zijn, omdat in die drie landen de grootste aantallen Oekraïense arbeidsmigranten wonen.

Cyberaanvallen voorkomen

Om deze cyberaanvallen te voorkomen, is het van groot belang dat landen maatregelen treffen om hun cybersecurity te verbeteren. Het is belangrijk dat er wordt geïnvesteerd in het verbeteren van de beveiliging van computersystemen en het trainen van medewerkers om phishingaanvallen te herkennen. Ook is het van belang dat bedrijven en organisaties de nieuwste software-updates installeren en regelmatig back-ups maken van belangrijke gegevens.

VCS beschermt uw bedrijf tegen cyberaanvallen

Naast deze maatregelen kunnen bedrijven en organisaties ook gebruik maken van de expertise van VCS op het gebied van cybersecurity. De ethisch hackers van VCS detecteren met penetration tests eventuele kwetsbaarheden bij uw systemen. Door periodiek vulnerability scans uit te voeren, kunnen kwetsbaarheden worden geïdentificeerd en afgedekt, waardoor de systemen beter beschermd zijn tegen cyberaanvallen.

‘Actief cybersecurity verbeteren’

De uitval van systemen kan grote gevolgen hebben, maar de schade die ontstaat door gehackte systemen kan nog vele malen groter zijn. Daarom is het van belang om actief te werken aan een verbetering van de cybersecurity. Zo kan de kans op een succesvolle cyberaanval worden verkleind en kunnen bedrijven en organisaties beter beschermd worden tegen digitale dreigingen en kwetsbaarheden.

Geïnteresseerd?

Wilt u meer weten over de kansen voor uw organisatie? Lees de FAQ over cybersecurity. Of neem contact op met Carel ten Horn via e-mail of bel 0416 54 10 10.

Enquire here