Hoe vatbaar is uw tandartspraktijk voor cyberaanvallen?

Tandartspraktijk
Een tandartsketen met maar liefst 120 aangesloten praktijken in Nederland werd afgelopen augustus het slachtoffer van een ransomware-aanval. Dit resulteerde in een versleuteling van de computerbestanden. Ook waren de patiëntendossiers niet meer beschikbaar.

De tandartspraktijk heeft uiteindelijk losgeld betaald aan de internetcriminelen. Om de praktijkvoering relatief snel te kunnen herstellen en het risico voor alle betrokkenen te minimaliseren. Dit komt vaker voor. Organisaties voelen zich soms gedwongen om losgeld te betalen, omdat er geen andere opties zijn om hun bestanden terug te krijgen. De politie raadt dit echter af. Op deze manier houdt u namelijk het criminele proces in stand.

De tandartsketen deed aangifte en meldde de aanval bij de Autoriteit Persoonsgegevens, zoals wettelijk verplicht is. De zorgplicht voor de patiënten was ernstig verstoord door deze cyberaanval.

Mkb’s kwetsbaar

Nederlandse bedrijven, met name het midden- en kleinbedrijf (mkb), lopen een groot risico om slachtoffer te worden van cyberaanvallen met aanzienlijke gevolgen. Zelfs als ze antivirussoftware en een firewall hebben geïnstalleerd. Een analyse van meer dan 11.000 meldingen in het afgelopen jaar toonde aan dat 1 op de 5 bedrijven kwetsbaar is voor deze aanvallen. Hierbij viel 72% van de slachtoffers in de categorie mkb.

Het is belangrijk dat bedrijven zich bewust zijn van de ernst van het risico en de potentiële gevolgen. De kosten voor Nederlandse ondernemers die gehackt worden bedragen gemiddeld namelijk 270.000 euro. Het is daarom essentieel dat bedrijven stappen ondernemen om zichzelf te beschermen tegen cyberaanvallen, om het risico op financiële schade en reputatieschade te minimaliseren.

Hoe kunt u uw praktijk beschermen?

Deze situatie benadrukt het belang van een goede cyberweerbaarheid en maatregelen om dergelijke aanvallen te voorkomen. VCS Observation helpt u bij het vergroten van de cyberweerbaarheid van uw tandartspraktijk.

We hebben al vele klanten succesvol bijgestaan bij het opsporen van kwetsbaarheden in hun systemen en hen geholpen bij het nemen van gepaste maatregelen om hun systemen te beveiligen. Onze uitgebreide scans en diepgaande expertise hebben de waardering van onze klanten gekregen.

Camera Kwetsbaarheden Scan

We bieden diverse diensten aan om uw praktijk te beveiligen. Onze Camera Kwetsbaarheden Scan detecteert kwetsbaarheden in cameranetwerken, waaronder beveiligingscamera’s, recorders en verbonden systemen. Onze IT-Kwetsbaarheden Scan test de volledige IT-security infrastructuur op potentiële kwetsbaarheden. Onze penetration test is een intensievere benadering dan een kwetsbaarhedenscan en vereist meer tijd en technische kennis. Het doel van deze test is om eventuele fouten, lekken en zwakke plekken in uw systemen proactief te identificeren.

Meer informatie

Wilt u meer weten over hoe VCS Observation u kan helpen bij het vergroten van uw cybersecurity en het beschermen van uw praktijk en patiënten tegen cyberaanvallen? Neem dan contact met ons op en vraag ons whitepaper ‘Hoe vatbaar is uw tandartspraktijk voor cyberaanvallen?’ aan. Voorkomen is beter dan genezen.

Neem contact op met Anass Ali via anass.ali@vcsobservation.com of bel +31 6 287 939 72.

Enquire here