AIVD: China verzamelt Nederlandse persoonsgegevens

persoonsgegevens
China verzamelt op grote schaal Nederlandse persoonsgegevens, zo blijkt uit een recente uitspraak van Erik Akerboom, directeur van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst AIVD bij BNR. China heeft een enorme datahonger en probeert op alle terreinen de hegemonie te krijgen, aldus Akerboom. De AIVD kijkt dan ook expliciet naar China als het grootste cybergevaar op de lange termijn.

China zet grote stappen op militair, economisch en technologisch gebied, en doet dat ook ten koste van het Westen. Volgens Akerboom moeten we onze westerse waarden, democratische rechtsorde en de nationale veiligheid beschermen. De Chinese aanpak is anders dan de westerse aanpak, waarbij China een ‘whole of society-benadering’ hanteert waarin iedereen ten dienste staat van de vooruitgang van China. China is er niet per definitie op gericht om anderen tekort te doen, maar wel om zelf onafhankelijk en groot te worden.

‘China geïnteresseerd in data van burgers’

Data van burgers

China is ook geïnteresseerd in data van burgers, en verzamelt op grote schaal persoonsinformatie over burgers, zelfs hier in Nederland. Chinese hackers proberen erachter te komen welke mensen bij hoogtechnologische bedrijven werken en daardoor voor hen interessant zijn. Ook wordt gekeken of personen een bedreiging voor China vormen. Zo worden bijvoorbeeld Oeigoeren in Nederland geschaduwd.

“Wat we ook terugzien is dat zij invloedrijke mensen rangschikken in orde van invloed. Dus wie kunnen wij benaderen om invloed uit te oefenen? Bijvoorbeeld op de economische agenda, bijvoorbeeld op samenwerking. Of bijvoorbeeld om universiteiten of bedrijven binnen te kunnen komen,” aldus Akerboom.

Bescherming digitale infrastructuur

Het is daarom van groot belang om de digitale infrastructuur te beschermen tegen cyberaanvallen. Cybersecurity blijft een voortdurende uitdaging. Een van de prioriteiten van VCS is dan ook het beschermen van de digitale infrastructuur tegen cyberaanvallen. VCS Observation levert essentiële systemen waarmee we de veiligheid en leefbaarheid van Nederland verbeteren.

Zo biedt VCS CameraScan, waarmee we een integriteitsscan op de cyberveiligheid van uw cameranetwerk uitvoeren. Deze scan detecteert hoe kwetsbaar het systeem is, of uw cameranetwerk te hacken is en of er zich ‘achterdeurtjes’ in uw camera’s bevinden.

Al met al is het van belang om alert te zijn op de activiteiten van China en andere mogendheden die geïnteresseerd zijn in Nederlandse persoonsgegevens en technologie. Het beschermen van onze digitale infrastructuur en het waarborgen van onze nationale veiligheid is essentieel voor onze samenleving en onze toekomst.

Meer weten?

Lees meer over Cybersecurity en CameraScan of vraag het whitepaper ‘Hoe veilig zijn uw veiligheidscamera’s?’ aan. Neem contact op met VCS via e-mail of telefoonnummer 0416 54 10 10.

 

Enquire here