Cameraoplossingen in de zorg van VCS

Zorgsector doelwit cybercriminelen
VCS Observation biedt uiteenlopende camera- en softwareoplossingen om een veilige en leefbare maatschappij te waarborgen. Hierbij zetten we videomanagement in voor klanten in verschillende sectoren. Zo leveren we bijvoorbeeld ook verschillende cameraoplossingen in de zorg. In mijn blog vertel ik welke oplossingen wij aanbieden en wat het u als zorginstantie kan opleveren.

Ik werk nu ruim anderhalf jaar als Senior Accountmanager bij VCS, in deze periode heb ik ervaring opgedaan in verschillende sectoren, zoals het publieke domein én de zorg. In een zorginstelling heeft iedere afdeling zijn eigen uitdagingen en behoeften. Wij bieden hen daarom verschillende cameraoplossingen in de zorg.

“24/7-observatie voor verpleegkundigen en familie’’

Continu (toe)zicht met BabyWatch

Zo bestaat er voor de medium- en intensivecareafdelingen van neonatologie BabyWatch. Hierbij verzorgen we een 24/7-observatiesysteem voor verpleegkundigen en ouders. Verpleegkundigen hebben vaak hun handen vol en kunnen niet overal tegelijk zijn. BabyWatch biedt daarin uitkomst. Dus ook voor ouders die, om wat voor reden dan ook, niet in het ziekenhuis aanwezig kunnen of mogen zijn. Uiteraard kunnen ook andere familieleden op die manier meekijken naar het pasgeboren kind.

Hoge werkdruk verminderen

In de zorg ligt de werkdruk ongelofelijk hoog. Wij proberen zorgmedewerkers te ontlasten met onze slimme camera’s, video content analyse en softwareoplossingen. Zo kunnen patiënten bijvoorbeeld 24/7 worden gemonitord met PatientWatch. Het kan zijn dat een patiënt die kunstmatig in slaap is gehouden, medicatie krijgt toegediend zodat hij ontwaakt. In zo’n geval kunnen de slimme camera’s in de gaten houden wanneer de patiënt wakker wordt, zodat de verplegers tot die tijd ook andere werkzaamheden kunnen verrichten. Super efficiënt dus.

We leveren niet alleen camera’s die op beweging reageren. Sommige van onze slimme camera’s detecteren ook geluid. Dit kan in een ziekenhuis van cruciaal belang zijn. Niet alleen om naar de patiënten te luisteren, maar ook of alle apparatuur nog werkt. Ziet of hoort de camera iets, dan geeft deze een melding. Hierdoor kan de verpleging in actie komen. Deze camera’s zouden daarom wat mij betreft ook een uitstekende oplossing zijn voor de afdeling geriatrie.

Cameraoplossingen voor de veiligheid

Onze camera’s worden voor nog veel meer ingezet. Een ziekenhuis is een enorm gebouw of verdeeld over meerdere gebouwen op een locatie. Daar gebeurt van alles. Daarom wordt camerabewaking in de zorg ook gebruikt om de veiligheid in en om het ziekenhuis te waarborgen. Stelt u eens voor dat er een vechtpartij is geweest, met aan beide kanten slachtoffers die naar de Spoedeisende Hulp zijn gebracht, met hun familie en/of vrienden. U kunt zich vast voorstellen wat voor problemen het geeft als zij elkaar tegenkomen op deze afdeling. Vanuit een actieve toezichtruimte kan alles in de gaten worden gehouden en kan er worden ingegrepen als dat nodig is.

Ik merk dat ziekenhuizen nog maar sporadisch gebruikmaken van de intelligentie van onze camera’s. Hier valt nog een hoop winst te halen. Ik weet wel dat één van onze klanten de camera’s gebruikt om kentekenplaten van taxi’s te detecteren. Hierbij gaat het écht alleen om de kleur van het kenteken. Met de letter-cijfercombinatie van het kenteken gebeurt niets. Doordat de camera een blauw kenteken herkent, gaat de slagboom automatisch open. Dit scheelt weer een flink aantal handelingen op een dag.

“Technologie voor veiligheid en ontzorging’’

Voorzichtigheid door AVG

Ziekenhuizen willen graag meer doen met de intelligentie van onze camera’s, maar ik merk dat ze niet goed durven vanwege de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Onterecht eigenlijk, want veel gegevens worden geanonimiseerd. De kentekens van taxi’s is daar een goed voorbeeld van. Of bijvoorbeeld om mensen te tellen en looproutes in kaart te brengen. Hierbij draait het niet om de gezichten, maar dat men als mens herkend wordt. Dit gebeurt aan de hand van een aantal specifieke kenmerken.

Op die manier worden camera’s meer ingezet als sensor. In die hoedanigheid kunnen camera’s ook gebruikt worden om verpleging te ontzorgen. Bijvoorbeeld om personen in bed te detecteren. In de ouderenzorg is het soms niet wenselijk dat ouderen zelf op de bedrand gaan zitten. Met sensoren kan dit tijdig worden opgemerkt, zodat er snel kan worden ingegegrepen. Kortom: slimme camera’s kunnen de zorg op allerlei manieren verrijken en vergemakkelijken.

Ontdek wat wij voor u kunnen doen

Wilt u weten wat BabyWatch, PatientWatch of andere slimme cameraoplossingen uw afdeling kunnen betekenen? Meer weten over cybersecurity in de zorg of cameratoezicht zorginstelling? Vraag kosteloos een (online) presentatie aan voor uw afdeling. Deze duurt ongeveer een uur en is volledig vrijblijvend. Neem contact met mij op (Sandor Olivari) via telefoonnummer 0416 54 10 10 of e-mail.

Enquire here