Koperprijs stijgt de komende twee jaar fors

Analisten van Citigroup voorspellen dat de koperprijs de komende twee jaar enorm stijgt. Maar liefst richting 15.000 dollar per metrische ton. Reden genoeg om de beveiliging van uw zonnepark flink op te schroeven. VCS ondersteunt u daarbij met cameratoezicht op uw zonnepark.

Een hoge koperprijs betekent koperdieven die op de loer liggen. De spoorlijn en zonneparken zijn voornamelijk slachtoffer van deze koperdieven. Sinds vorig jaar neemt het aantal koperdiefstallen op zonneparken in rap tempo toe.

Koperprijs vorig jaar al hoog

De hoge koperprijs baarde directeur Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) al zorgen. Tegen RTL Nieuws liet hij weten: “Dat de koperprijs zo hoog is hangt ook samen met de energietransitie. Daar zijn namelijk veel nieuwe koperkabels voor nodig, wel duizenden kilometers. Helaas zien we dat sommige mensen daar illegaal een handeltje van proberen te maken. Maar hoe je het probleem oplost is de vraag.”

De koperprijs lag in 2022 al op een recordhoogte van 10.730 dollar per metrische ton. De analisten van Citigroup verwachten dat we hier de komende twee jaar flink overheen gaan. Met een record van 15.000 dollar per metrische ton. Dat betekent een enorme toename t.o.v. het huidige niveau van 8.500. Een nog aantrekkelijker doelwit dus voor koperdieven.

Enorme schadekosten

Maar niet als het aan VCS ligt. Wij bieden cameratoezicht op zonneparken om schade door diefstal of vandalisme te voorkomen en continuïteit te waarborgen. De schade gaat namelijk verder dan alleen de gestolen koperleidingen die u moet vervangen.

U loopt wellicht schade op door de vernielingen tijdens de inbraak. Dieven hebben misschien een gat in uw hek gemaakt om toegang tot uw zonnepark te krijgen. Dit levert herstelkosten op. Ook functioneren één of meerdere zonnepanelen niet. Hierdoor wekt u minder stroom op. Alles bij elkaar loopt de schade soms op tot in de tonnen.

Multifunctionele, slimme camera’s

Onze deskundige monteurs positioneren de camera’s strategisch op punten zoals de ingang, langs uw omheining en op masten. Zo bieden we u een volledig terreinoverzicht. Daarnaast installeren we camera’s met de capaciteit om nummerplaten te herkennen, personen te identificeren en beweging te registreren. Dankzij moderne technologieën zoals infraroodscans en thermische camera’s blijft de observatie effectief bij slecht weer en weinig licht. Deze camera’s zijn permanent verbonden met een (privé)meldkamer. Zodat er meteen ingegrepen kan worden als dat nodig is.

We stellen onze camera’s op verschillende manieren in de beveiliging te optimaliseren. U kunt ervoor kiezen om specifieke gebieden te markeren waarbinnen mensen zich mogen bevinden. Detecteert de camera iemand op een plek of tijdstip die niet is toegestaan? Dan ontvangt de meldkamer onmiddellijk een signaal, waardoor direct actie ondernomen kan worden. Dit minimaliseert het risico op schade aan uw zonnepark.

Ontdek de voordelen

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van camerabewaking voor uw systemen voor hernieuwbare energie? En bent u benieuwd hoe VCS de veiligheid op uw zonnepark kan waarborgen? Neem contact op via e-mail of telefoonnummer 0416 54 10 10.

Enquire here