VCS maakt de Gemeentewet 151c toepasbaar in uw gemeente

Gemeentewet
Als gemeente wilt u dat de publieke ruimte veilig, schoon en leefbaar is. Een handig middel hiervoor is CameraToezicht van VCS Observation. Maar u moet rekening houden met de Gemeentewet 151c. Er zijn verschillende aandachtspunten. In deze blog lichten we deze toe.

Een zorgvuldige aanpak bij het handhaven van de openbare orde is belangrijk. Als u kiest voor (flexibele) camera’s is dit nóg belangrijker. De Gemeentewet 151c biedt de juridische basis voor handhaving in combinatie met CameraToezicht. VCS kent het wettelijke kader, de aandachtsgebieden en weet welke afwegingen er spelen.

Eisen

De juridische basis bestaat uit verschillende onderdelen. U moet met een aantal punten rekening houden:

  • Waar plaatst u de camera’s in de omgeving?
  • Hoe slaat u de beelden veilig en juist op?
  • De bewaartermijnen van de camerabeelden.
  • De privacyrechten van de burgers.
  • De kenbaarheid van camera’s in de omgeving.

Kenbaar maken

Eén van de eisen is het gebruik van camera’s zichtbaar maken. Personen die het gebied betreden moeten hiervan op de hoogte zijn. VCS Observation geeft u advies hoe u dit het beste kan doen. Bijvoorbeeld door het plakken van stickers of het plaatsen van borden.

In de praktijk

VCS richt voor gemeenten een meldkamer in waar de camerastromen binnenkomen in één overzichtelijk observatiedashboard. In de meldkamer registreren de observanten incidenten. Hierdoor kunt u direct gepaste actie ondernemen. Het is ook mogelijk om de politie toegang te geven tot de camerastromen.

Hoe werkt CameraToezicht van VCS? 

Onze camera’s werken met videocontentanalyse (VCA), een slim algoritme op basis van artificiële intelligentie (AI). De slimme software in de camerasystemen interpreteert en analyseert de beelden. Een slimme camera genereert niet alleen beeld, het is vooral een sensor die enorme hoeveelheden data kan generen. Dit draagt bij aan preventie van incidenten en het behoud van veiligheid, zoals:

  • Verstoringen van de veiligheid tijdig op merken.
  • Overlast, geweld en vernielingen verminderen.
  • Het veiligheidsgevoel van burgers vergroten.

Whitepaper

Wilt u CameraToezicht toepassen in uw gemeente in lijn met de Gemeentewet 151c? Vraag dan kosteloos het whitepaper aan. Of neem contact met ons op. Wij denken met u mee op de toepasbaarheid van de wet. En maken uw cameratoezicht compliant en bieden u inzichten.

Enquire here