Kleine musea steeds vaker slachtoffer van diefstal

Museum
Kunstdieven roven steeds vaker kunst bij kleinere musea. Het afgelopen jaar zijn verschillende kleine musea slachtoffer geworden van kunstroven. VCS Observation gaat de strijdt aan tegen kunstroof en beveiligt uw museum optimaal. Lees meer over onze effectieve oplossingen.

Het afgelopen jaar werden er verschillende kunstwerken gestolen. Zoals Chinese keramiekstukken, de Lentetuin (Van Gogh) en de Twee lachende jongens (Frans Hals). Daarom bracht de Rijksdienst Cultureel Erfgoed (RCE) samen met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), experts uit de branche en de politie in kaart hoe diefstal voorkomen kan worden. Zowel in een klein museum, als in grote musea. Hun bevindingen staan in het barrièremodel.

Maatregelen

In het barrièremodel zijn verschillende soorten maatregelen opgenomen waarmee u de beveiliging van uw museum kunt verbeteren. Namelijk:

  • Organisatorische maatregelen: dit zijn maatregelen die te maken hebben met de organisatie van de beveiliging en de fysieke inzet van beveiligingspersoneel. Een voorbeeld hiervan is: toegangscontrole.
  • Elektronische maatregelen: denk hierbij aan een inbraakdetectiesysteem of cameratoezicht. Dit systeem is bij voorkeur aangesloten op een particuliere meldkamer. Als de camera een inbreker signaleert, dan onderneemt de meldkamer direct actie.

Signalen

Naast het nemen van bovenstaande maatregelen, kunt u zelf ook een dief herkennen. Hier zijn een aantal signalen voor:

  • Afwijkend gedrag (rondom het gebouw), zoals het inspecteren van camera’s.
  • Bezoekers die zich in een onbevoegd gebied begeven.
  • Het laten afgaan van alarmsystemen, zoals een brandmelder. Hiermee test de dief de reactie(tijd) van het beveiligingspersoneel.

CameraToezicht

VCS biedt u met CameraToezicht een toegankelijke manier om uw museum te beveiligen. Het is één van de meest doeltreffende manieren van beveiliging. In een museum zijn vaak veel bezoekers aanwezig, waardoor afwijkend gedrag soms minder opvalt. De camera’s van VCS signaleren afwijkend gedrag en geven direct een seintje aan de meldkamer. Hierdoor onderneemt u tijdig gepaste actie. Ook leveren de videobeelden extra bewijsmateriaal op. Daarnaast vergroot u hiermee ook het veiligheidsgevoel van uw bezoekers.

Toegangscontrole

VCS levert ook toegangscontrole, een effectief middel volgens het barrièremodel. Professioneel toegangsbeheer draagt bij aan meer veiligheid voor uw museum. Dit is mogelijk in de vorm van tags, toegangspassen, gezichtsherkenning, codes en/of een intercom.

Door toegangscontrole krijgen alleen bevoegde personen toegang tot een bepaalde ruimte, zoals medewerkers. Bezoekers kunnen zich hierdoor niet in een onbevoegd gebied begeven. Ook heeft u inzicht in wie op welke tijdstip op uw locatie is.

Neem contact op

Bent u benieuwd wat VCS kan betekenen voor uw museum? Neem dan contact op met Carel ten Horn via e-mail of bel 0416 54 10 10. U kunt ook kosteloos een presentatie aanvragen. Deze duurt ongeveer een uur en is volledig vrijblijvend.

 

Enquire here