Gestolen koper vindt zijn weg naar metaalhandelaren

Cameratoezicht zonneparken
Koperdiefstal is een groeiend probleem. Koper wordt niet alleen bij het spoor of transformatorhuizen gestolen. Uit onderzoek van EditieNL blijkt dat koperdieven de gestolen koper eenvoudig kunnen verkopen aan metaalhandelaren. Ook zonneparken zijn steeds vaker slachtoffer van koperdiefstal. Met alle (financiële) schade tot gevolg. Voorkom schade en waarborg de continuïteit van uw zonnepark met VCS.

Met een verborgen camera ging EditieNL met een partij koper de boer op. De koper kregen zij van ProRail voor het onderzoek. Wat bleek: veel metaalhandelaren hadden er geen enkele moeite mee om de koper af te nemen. “Een kwalijke zaak. Koper inleveren zonder geldig ID zou absoluut niet moeten kunnen”, stelt het Metaal Recycling Federatie (MRF).

Metaalhandelaren nalatig

Het is gebruikelijk dat metaalhandelaren om een geldig ID vragen. Ook hebben zij de juiste kennis en vaak jarenlange ervaring, waardoor ze gestolen koper kunnen onderscheiden van een legale partij. Bij enige twijfels of vermoedens, hebben ze onderling afgesproken om het niet af te nemen. Toch blijkt dat deze afspraak in de praktijk niet altijd wordt nageleefd. Waardoor koperdieven actief blijven. Voor de verkoop hoeven ze niet eens meer de grens over. Zonneparken zijn daardoor een aantrekkelijk doelwit.

Interessant voor koperdieven

Omdat zonneparken vaak op een afgelegen locatie liggen, zijn het interessante doelwitten voor koperdieven. Als u weleens op de snelweg rijdt, herkent u het vast. Een uitgestrekt weiland vol met zonnepanelen. ’s Avonds en ’s nachts is er nauwelijks tot geen toezicht, waardoor koperdieven hun gang kunnen gaan. Er ligt namelijk veel waardevol materiaal. Denk aan omvormers, zonnepanelen en vooral koperkabels.

Schade tot in de tonnen

De schade als gevolg van koperdiefstal kan flink oplopen. U heeft in eerste instantie waarschijnlijk schade doordat dieven zichzelf toegang schaffen aan uw afgesloten terrein. Bijvoorbeeld door uw hek kapot te knippen. Daar komt ook nog eens de schade aan uw apparatuur bij. Koperdieven trekken de kabels namelijk met geweld uit de grond, uit zonnepanelen en omvormers. Hier is sprake van directe schade.

Maar koperdiefstal levert u als exploitant ook indirecte schade op. Vanwege de vaak ruige manier waarop koperdieven huishouden, komt de operationele efficiëntie van uw zonnepark in gevaar. Vanwege de schade liggen uw installaties soms maanden stil en wordt er geen of minder stroom opgewekt. In totaal loopt de schade dan vaak ook op in de tonnen. Door de waardevolle materialen en het groeiende aantal koperdiefstallen op zonneparken, stellen veel verzekeraars camerabewaking tegenwoordig verplicht.

Direct actie ondernemen

Met CameraToezicht van VCS waarborgt u de veiligheid van uw zonnepark. Onze slimme camera’s bieden diverse instelmogelijkheden, waaronder het definiëren van specifieke zones waarbinnen mensen zich mogen begeven. Wanneer een persoon zich op een ongewenst tijdstip binnen deze zones bevindt, wordt er direct een melding naar de meldkamer gestuurd. Zo kunnen we snel actie ondernemen om schade aan uw zonnepark te voorkomen.

Onze experts plaatsen de camera’s strategisch op belangrijke locaties zoals bij de ingang, langs de omheining en op masten voor een compleet terreinoverzicht. Daarnaast beschikken we over camera’s met geavanceerde functies zoals nummerbordherkenning, persoonsidentificatie en bewegingsregistratie, ondersteund door moderne technologieën zoals infraroodscans en thermische camera’s voor zicht bij slecht weer en weinig licht. Deze systemen zijn altijd direct verbonden met een (privé)meldkamer voor een snelle respons.

Bewijsmateriaal voor opsporing

Camerabeelden zijn niet alleen goed om direct in te grijpen, ook na afloop van een calamiteit zijn deze beelden heel waardevol. Als bewijsmateriaal bij de opsporing van koperdieven bijvoorbeeld. Zo zocht de politie naar twee verdachten van een koperdiefstal in de nacht van 4 september 2023 bij een varkenshouder in Ommen. U kunt dankzij CameraToezicht van VCS personen, voertuigen en zelfs kentekens achterhalen.

Nieuwsgierig?

Bent u benieuwd hoe wij u kunnen helpen bij het beveiligen van uw zonnepark tegen de toenemende dreiging van diefstal? Of wilt u meer weten over CameraToezicht? Vraag dan vrijblijvend een presentatie aan. Deze duurt ongeveer een uur. Of neem direct contact op via e-mail of bel 0416 54 10 10.

Enquire here