Zilveren Erepenning voor Leon Timmermans

Leon Timmermans
Mooi nieuws: onze collega Leon Timmermans heeft de Zilveren Erepenning van de gemeente Tilburg ontvangen. Op 5 mei werd de onderscheiding door burgemeester Weterings aan Leon overhandigd, tijdens het Bevrijdingsconcert in Tilburg.

Wie is Leon Timmermans?

Leon Timmermans is onze Teamleider Operationeel Centrum. Samen met zijn team zet hij zich in voor een punctuele dienstverlening aan onze relaties. Leon: “We streven naar een goede en prettige relatie, met tevreden klanten. Onze ultieme wens is verwachtingen van de klant te overtreffen.”

Leon is 10 jaar geleden bij VCS gestart als accountmanager. Na 5 jaar met plezier bij VCS gewerkt koos hij voor een andere uitdaging. Maar niet voor lang want toen VCS hem vroeg om terug te keren als Teamleider Operationeel Centrum, hoefde Leon niet lang na te denken. Leon: “Ik ben toen het gesprek aangegaan. Ik heb VCS altijd een warm hart toegedragen. Want het is gewoon een topbedrijf!”

Decennia aan inspanning voor de stad Tilburg

Ondanks dat Leon druk is met zijn werk, zet hij zich al tientallen jaren in voor de stad Tilburg. Als voorzitter van het Oranje Comité was hij de drijvende kracht achter twee jaarlijkse concerten: het Koningsconcert én het Bevrijdingsconcert. Ook heeft hij zich intensief beziggehouden met diverse vormen van herdenken en vieren.

Leon leverde een grote prestatie door de verschillende herdenkingsorganisaties in de stad – met ieder hun eigen ceremonies, rituelen en gebruiken – samen te brengen. Zo is de totstandkoming van het Vrijheidspark in Tilburg mede aan Leon te danken. Als voorzitter van de werkgroep Herdenking Bevrijding Tilburg was Leon jarenlang betrokken bij de organisatie van diverse herdenkingen op 27 oktober.

Deze voorbeelden zijn maar een fractie van zijn goede werk. Zo heeft Leon zich ook ingezet voor onder andere het Reuzengenootschap, voetbalvereniging Sarto, Carnavalsstichting Tilburg, ‘t Gouwe Peerke en het Euregio Jeugdorkest. Het is dan ook meer dan terecht dat Leon na een eerdere koninklijke onderscheiding ook de Zilveren Erepenning in ontvangst heeft mogen nemen.

“Als iedereen iets doet dan gebeurt er een hele hoop”

Motivatie

Leon staat voor het belang van vrijwilligerswerk: “Als iedereen iets doet dan gebeurt er een hele hoop. En als niemand iets doet dan gebeurt er niks. Vrijwilligerswerk doe ik met de overtuiging om de wereld iets mooier achter te laten dan je het aangetroffen hebt. Het is erg leuk als er in jouw stad dingen zijn die uit jouw gedachtes zijn ontsproten. Als je dat leuk vindt geeft het je energie.”

Uit het gesprek is al snel duidelijk dat Leon een geboren leider is. “Als je zelf, als leider, bereid bent om je handen uit de mouwen te steken dan kan je iedereen altijd iets vragen. Dit noem ik ’management bij example’.”

“De Zilveren Erepenning is wel een hele mooie om te ontvangen”

Zilveren Erepenning

Het initiatief van deze onderscheiding komt van de gemeente Tilburg. Op 5 mei 2022 was het zover, exact 2 jaar nadat Leon zijn voorzitterschap bij het Oranje Comité neerlegde. Deze dag was gekozen omdat op 5 mei 2020 de herdenking van 75 jaar bevrijding van Tilburg plaatsvond. Bovendien bestond die dag het Oranje Comité exact 100 jaar. “Dat leek mij een mooi moment om na 21 jaar de functie over te dragen.” (De uitreiking van de erepenning kon pas 2 jaar later georganiseerd worden vanwege de pandemie.)

Leon wist van tevoren niet dat hij de Zilveren Erepenning zou ontvangen. “Ik had al wel een klein vermoeden dat er iets ging gebeuren. Zowel de burgemeester als het kabinet hadden namelijk gezegd ‘we zijn je afscheid niet vergeten hoor’. Ik werd 5 minuten voor het einde uit het publiek gehaald tijdens het bevrijdingsconcert. Een verrassing die niet helemaal als donderslag bij de heldere hemel kwam.”

Na een mooie speech over de vrijwilligersloopbaan van Leon kreeg hij de onderscheiding overhandigd. “De Zilveren Erepenning is wel een hele mooie om te ontvangen,” vertelt Leon. In een kleine toespraak nam hij de tijd om iedereen te bedanken: vrijwilligers, burgemeesters, gemeentehuis, het kabinet en zijn familie. Want Leon beseft zich goed dat zonder hen dit allemaal niet mogelijk was geweest. En Leon zou Leon niet zijn als hij zijn speech niet afsloot met: “Vrijwilligerswerk is leuk, dus mocht u zich geroepen voelen, kom van je stoel en over 21 jaar sta je hier op het podium.”

Beste Leon, namens iedereen bij VCS feliciteren we jou van harte met deze mooie onderscheiding. We zijn enorm trots dat onze collega de Zilveren Erepenning van Tilburg heeft ontvangen.

Enquire here