Win ov-reizigers terug met dit succesverhaal

Win ov-reizigers terug
Ik sprak deze week een van onze klanten in de openbaarvervoersector. Hij vertelde mij dat het aantal ov-reizigers flink terugloopt, vooral door angst voor coronabesmetting. Dit deed me denken aan een videokunstproject dat VCS 20 jaar geleden uitvoerde met kunstenares Nienke Eijsink, in de metro van Rotterdam. Een doorslaand succes onder ov-reizigers. Het lijkt me fantastisch om hier een eigentijds vervolg aan te geven.

Dear Sister is Talking With You (2001)

Op vier stations hingen videocamera’s met een bewegingssensor, waarvan de beelden op grote schermen in split screen werden weergegeven. Als een reiziger voor het scherm ging staan, zag hij zichzelf in beeld én reizigers op de andere drie stations. Onder elk beeld verscheen een persoonsbeschrijving, samengesteld uit contactadvertenties. Deze kunstinstallatie was zo een intrigerende manier om laagdrempelig contact op gang te brengen, op afstand.

Campagne voor meer reizigers

Zo’n soort kunstinstallatie is in 2021 een mooie manier om prettig reizen onder de aandacht te brengen, bijvoorbeeld in een mediacampagne. De installatie geeft een station of perron sfeer. En maakt het wachten aangenamer voor reizigers. Ga maar eens na: een smartphone gaat op termijn vervelen en een boek lezen op het perron is onhandig. Een interactief kunstwerk biedt een mooi alternatief en past in de traditie van kunstwerken op stations.

‘Contact leggen via snippets uit datingapp’

En: het is ook gewoon leuk om eens verrast te worden op het station, even te lachen en contact te leggen. In real life contact leggen met onbekenden is nu vrijwel niet mogelijk. Maar stel dat we de fragmenten uit contactadvertenties vervangen door snippets uit bekende datingapps, bijvoorbeeld via sponsoring. Dan is contact ineens wél mogelijk. Dit is een van de dingen die in mij opkomen als ik denk aan de mogelijkheden die een videokunstwerk in 2021 heeft.

Veilig reizen met een druktemonitor

Tegelijkertijd biedt het kansen om angst voor coronabesmetting (vanwege drukte) weg te nemen. Want de camera’s met bewegingssensoren van de kunstinstallatie meten precies hoeveel beweging er is op perrons. Die informatie kan eenvoudig ontsloten worden op digitale informatieborden of via een speciale app, geheel AVG-proof. Zodat reizigers tijdens hun reis en van tevoren inzicht hebben in de drukte op het perron. Uitbreiding met camera’s en sensoren op meerdere perrons of stations én in de tram, trein of bus maakt het inzicht in reizigersaantallen compleet.

Laten we eens brainstormen

U ziet: een kunstinstallatie geïnspireerd op Dear Sister is Talking With You biedt volop mogelijkheden om ov-reizigers terug te winnen. Door in te spellen op veiligheid, reisplezier en door hen te verrassen met een wow-factor. Laten we daarom eens brainstormen over een modern vervolg op de kunstinstallatie uit 2001. Neem contact op met VCS om hierover met mij van gedachten te wisselen.

Enquire here