VCS aan de slag voor Amsterdamse parkeervoorzieningen

VCS aan de slag voor Amsterdamse parkeervoorzieningen
Na een openbare Europese aanbesteding start VCS met het onderhoud en de vervanging van de cameratoezichtsystemen van 68 gemeentelijke voorzieningen voor auto- en fiets-parkeervoorzieningen in Amsterdam. Ook richt VCS een speciale meldkamerapplicatie in, die het toezicht op de parkeervoorzieningen vereenvoudigt en bijdraagt aan de klanttevredenheid.

De aanbesteding werd in het najaar van 2021 gepubliceerd. Het doel was om de professionele regiefunctie van de gemeente (Directie Parkeren) optimaal in te vullen. Dit door onderhoud en vervanging van camerasystemen voortaan marktconform in te kopen. Op basis van Service Level-afspraken.

Andere doelen waren o.a. het versoepelen van het beheer door harmonisatie van de hardware. En het borgen van privacy- en securityaspecten. Bij de selectie van de nieuwe dienstverlener lette de Directie Parkeren onder meer op kwaliteit, leverbetrouwbaarheid, proactiviteit, flexibiliteit en innovatief vermogen.

Prettig en veilig parkeren

“Wij zijn er trots op dat wij de gemeente Amsterdam nu ook van dienst mogen zijn bij het cameratoezicht van de gemeentelijke parkeervoorzieningen. In navolging op het cameratoezicht in onder andere de binnenstad van Amsterdam en het ArenA-gebied”, zegt Managing Director Tim van Deijzen. “We starten op korte termijn met het preventief onderhoud aan bestaande voorzieningen. En met het vervangen van verouderde apparatuur.”

‘Voor meer bezoekerscomfort en veiligheid’

“Ons doel is om het bezoekerscomfort en de veiligheid in en rond de parkeervoorzieningen naar een zo hoog mogelijk niveau te brengen met camerabewaking. Tegelijk willen we de medewerkers van Directie Parkeren effectief ontzorgen en ondersteunen. Zodat zijn hun werk plezierig en efficiënt kunnen uitvoeren.”

Operationele betrouwbaarheid

Dit laatste wil VCS bereiken door de operationele betrouwbaarheid van de cameravoorzieningen te garanderen met effectief beheer op afstand, hoge servicelevels en snelle responstijden. Hierbij wordt oudere apparatuur planmatig vervangen door hoogwaardige Bosch-apparatuur.

In de nieuwe meldkamerapplicatie worden behalve camera-apparatuur ook de intercoms, betaalsystemen en de bediening van de slagbomen ontsloten. Hiermee hebben medewerkers in meldkamers en parkeervoorzieningen letterlijk en figuurlijk alle informatie ‘onder de knop’. Wanneer een bezoeker bijvoorbeeld om assistentie vraagt, kan een centralist direct de camera bijschakelen. En de status van de parkeerapparatuur checken.

‘Raamovereenkomst getekend op 1 juni 2022’

De raamovereenkomst tussen VCS en de Directie Parkeren is op 1 juni 2022 getekend voor de duur van maximaal 10 jaar. Met een initiële contractduur van 6 jaar en 2 verlengingsopties van elk 2 jaar. De overeenkomst voor de meldkamerapplicatie heeft een looptijd van 5 jaar.

Voor een duurzame gemeente

Met de overeenkomst draagt VCS Observation bij aan de duurzame manier van werken van de gemeente Amsterdam. Zo wordt voor de uitvoering van werkzaamheden alleen gebruikgemaakt van emissievrije voertuigen zoals een elektrische werkbussen en speciale cargobikes die zijn voorzien van een kleine hoogwerker.

Enquire here