Strijd tegen ondermijning: doen we genoeg?
Blog van Wim van Deijzen – oprichter en CEO van VCS
Al in de jaren 90 ontstond er internationale druk op Nederland om op te treden tegen synthetische-drugsproductie. Toch had dit topic binnenslands lang geen topprioriteit. Die tijden zijn veranderd: de politiek staat op scherp. Maar behalen we voldoende resultaten?
Zowel president Chirac van Frankrijk en Clinton van de VS sprak zich in de jaren 90 uit over drugsproductie in Nederland. ‘Onze’ drugscriminelen behoren dan ook tot de internationale top in de productie van synthetische drugs. Ook nu nog verdwijnen er jaarlijks miljarden in de zakken van de drugscriminelen.
Criminele drugswereld verhardt
Tegelijk verhardt de criminele drugswereld. Dit leidt tot meer geweld, milieuvervuiling en gevaar voor burgers. Burgemeesters, politici en politiemensen erkennen de ondermijnende gevolgen voor onze maatschappij. Maar Nederland heeft te weinig capaciteit om drugscriminaliteit op te sporen. De pakkans is te laag, vooral voor de topcriminelen.
‘Meer geweld, gevaar en milieuvervuiling’
Het kabinet wil meer agenten inzetten en trok de afgelopen jaren al honderden miljoenen uit om ondermijning te bestrijden, onder meer in een ‘ondermijningsfonds’. Maar is ‘meer geld, meer mankracht’ de enige oplossing? Is het niet óók een kwestie van slimmer werken? Van méér doen met bestaande technologie om criminelen te identificeren?
Gezamenlijke aanpak
De combinatie van data, machine learning en AI biedt veel mogelijkheden. De afgelopen jaren ontwikkelde VCS het dataplatform InZicht. Data uit o.a. openbare bronnen, camera’s en sensoren zijn te verwerken door algoritmes, waardoor vermoedens van ondermijning sneller met feiten te onderbouwen zijn.
‘Combineer data, machine learning en AI’
Zaken als afpersing, intimidatie, mensenhandel en witwassen horen niet in onze samenleving thuis. De aanpak van drugscriminaliteit staat nu – terecht – hoog op de politieke agenda. Hoog tijd om samen een aanpak te ontwikkelen, waarbij we drugscriminaliteit de prioriteit geven die het ook al in de jaren 90 verdiende.
Bronnen
Tromp, J., & Tops, P. (2020). Nederland drugsland. Balans.
Ministerie van Justitie en Veiligheid. (2019, 4 november). 110 miljoen extra voor breed offensief tegen ondermijnende criminaliteit. Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl. https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/11/04/110-miljoen-extra-voor-breed-offensief-tegen-ondermijnende-criminaliteit
Tops, P., Valkenhoef, J. M., Torre, E. J., Spijk, L., van Spijk, L., & Politieacademie (Apeldoorn). (2018). Waar een klein land groot in kan zijn. Boom Lemma.
Haenen, M. (1998, juni 9). Wereldleiders willen oorlog tegen drugs opvoeren. NRC. https://www.nrc.nl/nieuws/1998/06/09/wereldleiders-willen-oorlog-tegen-drugs-opvoeren-7402315-a871460