Organisaties slachtoffer van cyberaanvallen

De afgelopen twee weken zijn organisaties slachtoffer geworden van cyberaanvallen. Het gaat om de websites van Nederlandse havens en het systeem van Somtoday. Door de aanval op Somtoday kregen meerdere scholieren later hun eindexamenuitslag binnen.
De aanval op de havens kwam uit de Russische hoek, meldt RTL Nieuws. Het is een reactie op het Nederlandse voornemen om Zwitserse tanks te kopen voor Oekraïne. ‘’Als iemand iets doet dat Rusland tegenwerkt, dan zijn ze een doelwit’’, zegt de Amerikaanse onderzoeker Tom Hegel van cyberveiligheidsbedrijf SentinelOne.
Door de aanvallen waren de websites van de havenbedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Den Helder op dinsdag 6 juni een paar uur onbereikbaar. De website van de Groningse Zeehaven was het hele weekend erop offline. Volgens een woordvoerder was er die zaterdag een grote open dag, en kwam de aanval niet gelegen.
De cyberaanvallen worden uitgevoerd met amateuristische tools, maar zijn wel effectief, vertelt Tom Hegel. ‘’Het werkt goed genoeg om hun doel te bereiken: websites offline halen en vooral aandacht krijgen.’’
‘Als iemand iets doet dat Rusland tegenwerkt, dan zijn ze een doelwit’
Vertraagde uitslag
Een ander slachtoffer van een aanval was Somtoday. Zij kregen vorige week woensdag last van een DDoS-aanval. Somtoday berekent de cijfers van eindexamenkandidaten in hun systeem. Door de aanval was dat niet meer mogelijk. Hierdoor liep de uitslag vertraging op. Zo’n achttien scholen hadden hier last van. Zo ook het Eijkhagen College in Landgraaf. Adjunct-directeur Margret Hacking, vertelt aan het AD, dat de docenten zelf maar zijn gaan rekenen. ‘’We hebben de normering, dus zijn we handmatig aan de slag gegaan.’’
Uiteindelijk liep op de dag zelf de software weer. Het bedrijf had iedereen buiten Nederland geblokkeerd. En bezoekers moesten bevestigen dat ze een mens zijn. Daardoor stopte de aanval. Het is nog onduidelijk waar de aanval vandaan kwam.
Voorkomen
Cyberaanvallen komen nooit goed uit en kunnen vervelende gevolgen hebben. Het is niet fijn als uw systemen niet optimaal werken. Bij VCS begrijpen we dat en hebben daar een antwoord op. Namelijk, onze cybersecurity.
VCS maakt u weerbaar tegen digitale dreigingen en kwetsbaarheden. Wij hebben meerdere oplossingen voor cyberaanvallen. Eén van die oplossingen is een ethisch hacker. Ze zorgen ervoor dat u hackers met kwade bedoelingen altijd een stap voor bent.
Wat doet de hacker:
- Met een penetration test brengt de hacker eventuele kwetsbaarheden aan het ligt.
- Hij of zij test of bepaalde systemen zijn binnen te dringen, zonder schade aan te richten. Op deze manier ontdekt de hacker preventief bugs of lekken.
Daarnaast bieden we vulnerability scans aan om kwetsbaarheden te identificeren en deze af te dekken. De scans scannen uw hele systeem en zoeken naar manieren om binnen te dringen. Dit doen ze periodiek met de nieuwste systemen. Hierdoor geeft u mensen met kwade bedoelingen geen kans om schade aan te richten in uw systeem. En wordt u geen slachtoffer van cyberaanvallen.
Geïnteresseerd?
Bent u benieuwd wat een ethisch hacker of vulnerability scan kan betekenen voor uw organisatie? Neem dan contact op met Tim van Deijzen via e-mail of bel 0416 54 10 10.