Nieuwe centrale meldkamer bij HTM in Den Haag
Vorig jaar besloot HTM Personenvervoer (afdeling Camerabewaking & Toezicht) een nieuwe centrale meldkamer in te richten, op een andere locatie. VCS richtte deze meldkamer in volgens de nieuwste inzichten.
HTM en VCS zijn al jarenlang partners. VCS installeerde alle camera’s voor HTM: bij haltes van RandstadRail, de opstelterreinen en op Den Haag Centraal. Vanuit de centrale meldkamer is er zo continu zicht op de haltes en opstelterreinen. En dankzij informatiemanagementsysteem CoppWeb dat hieraan gekoppeld is, kunnen incidenten vanuit de meldkamer eenvoudig geregistreerd en gerapporteerd worden.
Campagne voor meer reizigers
Zo’n soort kunstinstallatie is in 2021 een mooie manier om prettig reizen onder de aandacht te brengen, bijvoorbeeld in een mediacampagne. De installatie geeft een station of perron sfeer. En maakt het wachten aangenamer voor reizigers. Ga maar eens na: een smartphone gaat op termijn vervelen en een boek lezen op het perron is onhandig. Een interactief kunstwerk biedt een mooi alternatief en past in de traditie van kunstwerken op stations.
‘Nieuwe centrale meldkamer door VCS’
De nieuwe meldkamer is ingericht op de HTM-locatie Meppelweg, bij het remiseterrein waar de RandstadRail- en Avenio-trams gestald worden. VCS richtte deze meldkamer in volgens de nieuwste inzichten. De afstand tussen de tegelmonitor en monitorwall is perfect afgestemd op de centralist. Verder is er meer ruimte, meer licht én kunnen observanten eenvoudiger contact maken met collega’s in het veld: controleurs en boa’s.
Onderwijs en back-up
De nieuwe meldkamer is in februari 2021 in gebruik genomen. De oude ondergrondse meldkamer op Den Haag Centraal doet nu dienst als opleidingsruimte en als back-uplocatie.
Op de tram-en busperrons van HTM en Den Haag Centraal installeerde VCS diverse camera’s, gekoppeld aan CoppWeb. Een combinatie van vaste overzichtscamera’s en beweegbare camera’s. Op deze manier beschikt de meldkamer altijd over de beste dekking. Een voorbeeld. Als een observant een incident met de camera volgt, zorgt het vaste overzichtsbeeld ervoor dat er geen dode hoeken ontstaan en alsnog alles wordt vastgelegd.
Compleet beeld
In de meldkamer monitoren vier observanten continu de camerabeelden. Tegelijkertijd analyseert CoppWeb alle ingebrachte data. En wijst dit risicogebieden aan én alarmeert observanten op risico’s, via het Gebiedsobservatiefeedbacksysteem (GOFS). Dit intelligente informatiesysteem maakt zo proactief inzichtelijk waar extra toezicht nodig is.
‘CoppWeb: van incident naar inzicht’
CoppWeb maakt het werk van observanten in meldkamers daarmee effectiever. En zorgt voor meer inzicht en stuurinformatie, met heatmaps en trendanalyses.
Nauw contact met handhaving
Uiteraard beschikt de meldkamer ook over korte lijnen met handhaving en politie, de meldkamer deelt ook beelden met hen. In de meldkamer van HTM is daarvoor één werkplek speciaal ingericht. De andere drie observanten spelen een ondersteunende rol.
Boa’s op straat kunnen met handhelds incidenten melden en foto’s naar de meldkamer sturen, vanaf elke positie. Andersom kan dit ook: een observant kan de meest dichtstbijzijnde boa verzoeken om (extra) foto’s vanaf een bepaalde positie te delen.
Meer weten over CoppWeb?
U kunt nu kosteloos een presentatie aanvragen voor uw organisatie. Deze duurt ongeveer een uur en is volledig vrijblijvend. Neem contact op met VCS via telefoonnummer 0416 54 10 10 of e-mail.