Kentekenherkenning biedt ook bedrijfsleven kansen

kentekenherkenning
Kentekenherkenning ofwel ANPR stelt politie en overheden in staat om verkeersactiviteit en -overtredingen te meten, trajectcontroles uit te voeren en milieuzones te handhaven. VCS is gespecialiseerd in dit soort oplossingen voor een veilige en leefbare openbare ruimte. Maar we bedenken ook creatieve commerciële oplossingen met kentekenherkenning, bijvoorbeeld voor de automotive-sector.

Hoe werkt kentekenherkenning?

ANPR staat voor ‘automatic number plate recognition’. Een camera scant automatisch kentekens van voertuigen. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van optische tekenherkenning. ANPR werkt in twee stappen:

  1. optische leesapparatuur (optical character recognition of OCR) in de ANPR-camera leest het kenteken
  2. die informatie wordt gekoppeld aan een of meer datasets met kentekens

Ons systeem voor kentekenherkenning kan zeer veel variatie verwerken, bijvoorbeeld in lettertype en positie. Het leest ook buitenlandse kentekens.

Onze slimme camera’s kunnen specifiek voor kentekenherkenning worden geplaatst, maar we kunnen de software ook toevoegen aan bestaande camera’s. We ontwikkelen ook mobiele ANPR-camera’s (bijvoorbeeld voor op voertuigen voor parkeercontroles) en zelfs infrarood-cameratechniek voor kentekenherkenning.

Techniek biedt nieuwe kansen

Kentekens die met ANPR zijn gelezen, kunt u vergelijken met ‘referentiebestanden’. In deze databases staan kentekens waarmee iets aan de hand is, zoals openstaande boetes of belastingschulden. Maar het kan ook gaan om een bestand van voertuigen die zich op dat moment in een parkeergarage bevinden.

Deze techniek biedt u nieuwe kansen. Voorbeelden van toepassingen van kentekenherkenning zijn:

  • verkeersactiviteit en -overtredingen meten
  • trajectcontroles en rekeningrijden
  • stedelijke milieuzones handhaven

Commerciële toepassingen

Er zijn volop creatieve toepassingen met kentekenherkenning voor de automotive-sector. Denk aan parkeergarages, waar de betaling gebeurt op basis van het kenteken (en niet met losse tickets). Of aan een app die snel een indicatie geeft van de waarde van een (langsrijdende) auto. Dit kan een prikkel zijn voor de autobezitter om zijn voertuig te koop aan te bieden of in te ruilen.

Gratis presentatie

Vraag kosteloos een presentatie aan over kentekenherkenning voor uw organisatie. Deze duurt ongeveer een uur en is volledig vrijblijvend. Neem contact op met VCS via e-mail of telefoonnummer 0416 54 10 10.

Enquire here