Het werkingsprincipe van platform InZicht

Het werkingsprincipe van platform InZicht
Reeks over dataplatform InZicht: artikel 4

Met ons virtuele platform InZicht faciliteert VCS een datagedreven aanpak van ondermijning. In een serie van 10 artikelen licht ik de werking van InZicht toe. Vandaag artikel 4: Het werkingsprincipe van platform InZicht.

Het platform InZicht werkt met datavirtualisatie. Wat is dit precies en hoe werkt het?

  • Datavirtualisatie maakt het mogelijk om snel en flexibel te beschikken over een grote hoeveelheid data uit verschillende bronnen.
  • Als gebruiker kunt u realtime in één omgeving al die data inzien. Data is eenvoudig te combineren en hergebruiken voor meerdere toepassingen.

Informatiegestuurd werken met InZicht

Door meerdere databronnen aan InZicht te koppelen en te combineren ontstaan verrassende inzichten die voor de gebruiker waardevol kunnen zijn. Door ondermijningssignalen te detecteren, kan een instantie vroegtijdig ingrijpen. Deze stuurinformatie is volgens experts cruciaal.

‘Honderden ingebouwde connectoren’

Meer dan tweehonderd ingebouwde connectoren maken het eenvoudig om nieuwe databronnen te koppelen aan platform InZicht. Zo kan een koppeling worden gemaakt met openbare data, zoals die van het KNMI. Deze koppeling is dan direct bruikbaar voor iedere (nieuwe) gebruiker.

Databronnen combineren

InZicht combineert drie soorten databronnen:

  • Openbare databronnen.
  • Aangeleverde gesloten databronnen van onze opdrachtgevers.
  • Eigen bronnen van VCS: camera’s en sensoren, resultaten uit videocontentanalyse en softwareoplossingen van VCS. Denk aan systemen voor in de videomeldkamer(s), voor cameratoezicht en voor boa’s maar ook telsensoren in de stad.

Openbare data

De openbare data die in InZicht wordt geïmplementeerd, is algemeen beschikbaar. Deze data wordt niet elke keer opnieuw gekoppeld. Als een gebruiker het platform afneemt en VCS eenmaal de koppeling maakt met de databron en het platform, is de koppeling direct beschikbaar. Dit werkt snel en kostenefficiënt.

‘Data in verschillende vormen’

De openbare data heeft verschillende eigenaren en elke organisatie heeft haar eigen databronnen. Zo heb je het RIEC en het LIEC, de politie, gemeenten, de KvK en het CBS. Bovendien zijn al deze databronnen in verschillende vormen opgeslagen en beschikbaar.

Dit betekent dat de data opgeslagen kan zijn als Excel- of CSB-bestand, of in een andere bestandsvorm. InZicht laat, ongeacht de vorm van het databestand, de verschillende data één taal spreken voor de eindgebruikers. Dit stelt hen in staat om informatiegestuurd te werken. Door meerdere bestandsvormen aan InZicht te koppelen verkrijgt u verrassende inzichten.

Voorbeeld: Wet Bibob

Deze manier van informatiegestuurd werken kan situaties aan het licht brengen waarin criminelen misbruik maken van een vergunning. Dan kan een gemeente de wet Bibob inzetten. Dit is een bestuursrechtelijk instrument, waarmee een bevoegd bestuursorgaan kan ingrijpen als het erop lijkt dat een vergunning wordt misbruikt. Zo wordt voorkomen dat de overheid criminele activiteiten faciliteert.

Bronnen:

Justis. (z.j.). Landelijk Bureau Bibob. Geraadpleegd op 15 december 2020, van https://www.justis.nl/producten/bibob/index.aspx

Enquire here