CameraToezicht waarborgt veiligheid havens

Havens
Havens vormen belangrijke schakels in onze economie en spelen een cruciale rol in de internationale handel. Hier komen goederenstromen samenkomen. En zijn dagelijks duizenden mensen aan het werk. Helaas zijn havens ook kwetsbaar voor criminele activiteiten en ondermijning.

Ondermijning is een toenemend probleem in havens over de hele wereld. Het gaat hierbij om de infiltratie van de bovenwereld door de onderwereld. Hierbij misbruiken criminelen de legale bedrijfsactiviteiten in de haven voor illegale praktijken. Zoals drugssmokkel, mensenhandel en fraude.

Aantrekkelijk doelwit

Havens zijn een aantrekkelijk doelwit voor criminele organisaties vanwege de grote stroom aan goederen, het uitgestrekte terrein en de vele internationale connecties. Nieuwsblad Transport omschrijft ondermijning in de haven als “een crime voor werkgevers”. Het artikel benadrukt het belang van meer bewustzijn over de risico’s van ondermijning onder werkgevers in de haven. En dat zij gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de strijd tegen deze vormen van ondermijning. Het is essentieel dat zij hun medewerkers goed informeren. Én bewust maken van de signalen van ondermijnende criminaliteit.

Het Openbaar Ministerie wijst op het fenomeen maritieme smokkel, waarbij criminelen gebruikmaken van de complexe logistieke processen en infrastructuur in de haven om drugs, wapens en andere verboden goederen het land binnen te smokkelen.

Integrale aanpak essentieel

Om de veiligheid in de haven te waarborgen, is een integrale aanpak essentieel. Dit betekent dat verschillende partijen nauw moeten samenwerken. Zoals werkgevers, overheid, politie en justitie. De Rotterdamse Havenveilige Haven benadrukt dat een goede informatie-uitwisseling en het delen van kennis en ervaring cruciaal zijn om ondermijning tegen te gaan. Het is belangrijk dat werkgevers en andere betrokken partijen verdachte activiteiten melden en samenwerken aan preventieve maatregelen.

Cameratoezicht en toegangscontrole

VCS biedt hierbij waardevolle ondersteuning. CameraToezicht is een effectief middel om verdachte situaties te signaleren en vast te leggen. Het biedt extra beveiliging en dient als bewijsmateriaal in het geval van criminele activiteiten. VCS biedt geavanceerde oplossingen voor camerabewaking in de publieke én private ruimte, waarbij we moderne technologieën zoals videocontentanalyse en slimme camera’s inzetten om de veiligheid te vergroten.

Daarnaast biedt VCS ook toegangscontrole-oplossingen voor havens. Met behulp van technologieën als biometrie, RFID en smartcards wordt de toegang tot gevoelige zones en installaties strikt gecontroleerd. Alleen geautoriseerd personeel heeft toestemming om deze gebieden te betreden. Hierdoor wordt de kans op ongeoorloofde activiteiten aanzienlijk verminderd.

Leg ons uw vraagstuk voor

Wilt u advies over een concreet vraagstuk op het gebied van (vermoedelijke) ondermijning? Vraag dan een kennismaking aan met VCS Consultancy. Wij brengen uw situatie in kaart. Bij de aanpak van uw vraagstuk werken we volgens een zorgvuldig opgesteld stappenplan.

Meer weten?

Ontdek onze slimme camerasystemen in de transportsector én neem contact op met VCS via e-mail of telefoonnummer 0416 54 10 10.

 

Enquire here