Slimme camera’s

Nog volop kansen voor gemeenten én bedrijven

In de openbare ruimte is de ‘smart city’ niet meer weg te denken. De basis hiervan zijn slimme camera’s. Vaak wordt gedacht dat deze oplossingen alleen beschikbaar zijn voor (grote) steden. Dat klopt niet. Slimme camera’s bieden ook tal van kansen voor kleinere gemeenten, en voor bedrijven en organisaties.
VCS realiseert camerasystemen met slimme camera’s voor grote en kleinere (publieke) organisaties. We hebben een schat aan ervaring bij o.a. gemeenten, vervoersbedrijven en in de industrie.
Kom in contact
Cameratoezicht VCS

Wat is een slimme camera?

Slimme camera’s kunnen veel meer dan beeld genereren. Ze beschikken over ingebouwde software en ondersteunende programmatuur. Ze kunnen bijvoorbeeld tellen hoeveel mensen er op straat zijn en welke typen voertuigen er passeren.
In sommige steden word je als automobilist al naar een beschikbare parkeerplaats geleid. Want een slimme camera ziet dat deze vrij is. Dit is uiteraard ook mogelijk in de parkeergarage van bedrijven of andere organisaties.

Enorme hoeveelheden data

Een slimme camera is dus niet alleen een beeldgenerator, het is een sensor die enorme hoeveelheden data kan genereren. Zo worden slimme camera’s ingezet voor crowd management. Of voor controle op voertuigen die dubbel parkeren (bijvoorbeeld bij coffeeshops).
Een ander voorbeeld is detectie van brommers op promenades waar die niet zijn toegestaan. Ten eerste om gericht te handhaven. Ook kan het detecteren van brommers op specifieke locaties een voorbode zijn van bijvoorbeeld een overval op een juwelier.

Videocontentanalyse

Met geavanceerde videocontentanalyse (VCA) software breid je de mogelijkheden van slimme camera’s verder uit. Bovenop de ingebouwde camera-intelligentie analyseert VCA de camera-data en kan hierin razendsnel zaken herkennen.
Door artificiële intelligentie (AI) leert de camera bovendien wat een normaal gedragspatroon is. Dit vormt een bron van informatie voor gemeenten en instanties, die steeds vaker smart city-data inzetten voor beleidsvraagstukken.
Gemeentewet 151c

Afwijkend gedragspatroon

Als een slimme camera weet wat een normaal gedragspatroon is, dan weet de camera ook wat dat niet is. Op dat moment kan de camera een actief alarm van een afwijking geven in de cameratoezichtruimte. Zij schakelen dan bijvoorbeeld een boa in.
Afwijkend gedrag direct identificeren, draagt bij aan veiligheid. Denk aan geweldsdetectie. De meldkamer krijgt dan een actief alarm bij bepaalde bewegingen die horen bij geweld (vechtpartijen). Dit maakt cameratoezicht effectiever en (kosten)efficiënter.

Van retail tot industrie

Patroonherkenning biedt meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld in retail. Via VCA kunnen slimme camera’s het bewegingspatroon van mogelijke winkeldieven herkennen. De operator in de meldkamer krijgt een seintje.
Daarnaast ondersteunen onze systemen de dagelijkse operatie in o.a. de industrie. Bijvoorbeeld in de maakindustrie, petrochemie en bedrijven in transport. Onze camera’s leggen processen, zoals laden en lossen vast en maken dit inzichtelijk voor de operators.

Wereld te winnen

Er zijn nog vele voorbeelden van toepassingen van slimme camera’s. Tegelijk is er nog een wereld te winnen als het gaat om de toepassing van slimme camera’s en VCA. Zeker ook voor kleinere gemeenten en voor bedrijven.
De camera’s kunnen zoveel meer dan veel mensen zich realiseren. Van het herkennen van rookvorming en filevorming bij auto’s tot een lopende band die volloopt. Wilt u hier meer over weten? Neem contact op, wij vertellen u graag meer.
sustainability

Duurzaam (samen)werken

Duurzaamheid is voor ons een integraal onderdeel van onze strategie. We werken aan circulariteit, we verminderen onze CO2-uitstoot en ons energieverbruik. Wij brengen duurzaamheid en social responsibility onder de aandacht van collega’s, leveranciers en klanten.
Ons wagenpark is bijna geheel elektrisch. Zelfs de werkbussen. Hierdoor rijden onze medewerkers emissieloos rond. Onze monteurs rijden rond in een Volkswagen ID. Buzz Cargo en de servicevoertuigen van Musoshi-company. Ze zijn werkzaam door het hele land.
Social responsibility
Carel ter Horn van VCS Observation

Neem direct contact op

Bent u benieuwd wat VCS kan betekenen voor uw organisatie? Neem contact op met Carel ten Horn via e-mail of bel 0416 54 10 10.

Vraag een presentatie aan

Vraag kosteloos een presentatie aan voor uw organisatie. Deze duurt ongeveer een uur en is volledig vrijblijvend. Neem contact op met VCS via e-mail of telefoonnummer 0416 541-010.