Adequaat handelen bij cyberaanval vaak onderbelicht

Het bewustzijn wat betreft cyberaanvallen is bij de meeste bedrijven de laatste jaren flink toegenomen. Maar liefst 94 procent van de bedrijven vraagt zich niet af of, maar wanneer zij te maken krijgen met een cyberaanval. Uit onderzoek van IT-specialist Conscia blijkt dat 61 procent van de organisaties hun cybersecurityteam niet in staat ziet om adequaat te handelen als het eenmaal zover is.

Dit onderzoek voerde Conscia uit in samenwerking met The Blue Hour. Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim de helft van de deelnemende organisaties, cybersecurity bovenaan zijn prioriteitenlijst heeft staan. Hierbij richten ze zich nog voornamelijk op preventie. Tegelijkertijd wordt detectie én adequaat handelen bij een mogelijke cyberaanval vaak onderbelicht.

Nieuwe gevaren

De wereld van cybercriminelen verandert snel. Hierdoor veranderen ook de gevaren die op de loer liggen. Waar eerder DDoS-aanvallen nog als grootste gevaar werden gezien, geven respondenten aan dat zij zich nu vooral richten op ransomware, phishing en keten-aanvallen. Grootschalige crisissen – zoals de oorlog in Oekraïne – zorgen ook voor nieuwe inzichten. Zo is er nu bijvoorbeeld meer aandacht voor schade vanuit statelijke actoren, in plaats van ons alleen te richten op criminelen.

Meer focus op detectie

Slechts 39 procent van de deelnemende organisaties is ervan overtuigd dat hun eigen cybersecurityteam in staat is om adequaat te reageren op cyberaanvallen. Dit komt doordat de focus nu nog vooral ligt op preventie, namelijk bij 43 procent van de organisaties. Slechts 15 procent focust zich op de detectie.

Altijd een stap voor

VCS Observation zet volop in op cybersecurity voor uw organisatie. Om de veiligheid én continuïteit van uw systemen te waarborgen. Om schade van een cyberaanval te voorkomen, zet VCS bijvoorbeeld ethisch hackers in. Hiermee zorgt u ervoor dat u kwaadwillende hackers altijd een stap voor bent.

  • Een ethisch hacker brengt met penetration tests eventuele kwetsbaarheden aan het licht bij de systemen die VCS Observation levert.
  • Hij of zij test of bepaalde systemen zijn binnen te dringen – uiteraard zonder schade aan te richten – om preventief bugs of lekken te ontdekken.

Vulnerability scans

Met vulnerability scans identificeert u kwetsbaarheden dekt u deze af. Hierbij wordt uw hele systeem gescand en gaan we op zoek naar manieren om uw systeem binnen te dringen. Uiteraard zonder dat we hierbij schade aanrichten.

Meer weten?

Wilt u meer informatie? Lees meer over cybersecurity. Bent u benieuwd wat VCS kan voor u kan betekenen op gebied van cybersecurity? Neem contact op met Tim van Deijzen via tim.van.deijzen@vcsobservation.com of bel 0416 54 10 10.

Enquire here