Het hart van Heerlen klopt weer

Terug naar overzicht
Operatie Hartslag in Heerlen

Operatie Hartslag in Heerlen

Onder de spannende naam Operatie Hartslag startte begin deze eeuw de aanpak van de drugsoverlast in het centrum van Heerlen. Een groot succes.

Voor de bewoners en bezoekers van de stad betekent de aanpak de terugkeer van een gevoel van veiligheid en leefbaarheid. Daarmee kreeg Heerlen zijn hart en zijn aantrekkingskracht terug.

Heerlen weer clean met 200 camera’s
Rond de eeuwwisseling werd Heerlen geteisterd door honderden drugstoeristen uit binnen- en buitenland. De bijbehorende overlast maakte Heerlen tot een ondraaglijke plek.

Om de binnenstad weer leefbaar te maken heeft de politie meer bevoegdheden gekregen en komt er systematisch cameratoezicht van uiteindelijk maar liefst 200 camera’s.

Al vrij snel na de start in 2003 zijn de eerste resultaten meetbaar.

De camera’s bestrijken elke vierkante meter van de stad en incidenten worden gesignaleerd en aangepakt. Aangepakt door brigadiers op mountainbikes die stil en snel overal in de stad kunnen komen. Ook in de steegjes en onder viaducten.

Door dit lik-op-stuk-beleid raken dealers en gebruikers ontmoedigt, ze blijven weg. Tegelijkertijd wordt de prostitutie aangepakt op eenzelfde praktische wijze. Met de aanpak van deze twee gerelateerde probleemgebieden zette Heerlen een grote positieve stap.

Techniek op de vierkante meter
De brigadiers ontvangen hun aanwijzingen vanuit de centrale toezichtruimte ingericht in het politiebureau van Heerlen. Deze bestaat uit een uitkijkruimte, een beheer- en opsporingsruimte en een apparatuurruimte.

In deze centrale komen de gemeente, de politie en VCS elkaar met kennis en kunde tegemoet. Ook heeft VCS de breedbandverbinding tussen camera’s en meldkamer aangelegd.

Tenslotte heeft VCS het hele systeem voorzien van Coppweb, ons managementinformatiesysteem. Dit systeem maakt van de grote hoeveelheid data die het observatiesysteem genereert nuttige, toepasbare beleidsinformatie.

Statistiek die de basis vormt voor beleid en actie. Zodat preventief optreden standaard wordt, het aantal incidenten afneemt en de veiligheid groeit.

Terug naar overzicht

Contact met VCS


0416 541 010

Wij werken samen aan veiligheid met:
Rijksmuseum
BP
catharina-ziekenhuis
NS
Politie Antwerpen
prorail
Q8
Logo-Gemeente-Amsterdam